2012. május 30., szerda

Modern telep, jó alapanyag a siker kulcsa

2012.05.27. magyarhirlap.hu
Évente mintegy kétmillió csirkét nevelnek majd a tegnap átadott korszerű baromfitelepen, a Csongrád megyei Faragó-tanyán. Fazekas Sándor tárcavezető szerint az ilyen beruházások segítik, hogy helyreálljon az állattenyésztés és növénytermesztés egyensúlya Magyarországon. 
Az állattartó telepek korszerűsítésére 46,2 milliárd forintot különített el a minisztérium.
Az ország egyik legjelentősebb beruházásának nevezte a Csongrád megyei Felgyő és Csanytelek között 1,7 milliárd forintból elkészült baromfitelepet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A korábban szarvasmarha-tenyésztésnek otthont adó Faragó-tanyán most tíz, egyenként 1680 négyzetméter alapterületű ólat létesítettek, amelyek egyszerre 352 ezer broilercsirke nevelésére alkalmasak. A beruházás megvalósításához 710 millió forintos állami támogatást nyert el a Hungerit Zrt. A korszerűsített telepen évente hat turnusban kétmillió csirkét nevelnek.
„Az ehhez hasonló beruházások segítik, hogy megvalósítsuk a nemzeti vidékstratégiában kitűzött célokat, s azt, hogy helyreálljon az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya Magyarországon. Az állattartó telepek korszerűsítésére 46,2 milliárd forintot különített el a minisztérium, összesen 338 beruházás valósulhat meg országszerte” – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Úgy fogalmazott, hogy 2012-ben is számos, az állattenyésztést segítő támogatást hirdetnek meg, emellett több hitelprogrammal is segítik a vállalkozókat. 
„A gazdaságfejlesztési operatív támogatásokkal és a vágópontok átszervezésével a helyi feldolgozást ösztönözzük. Támogatjuk a helyi gazdákat abban, hogy vállalkozzanak, beruházzanak, amivel a hazai és a külföldi piacon is minőségi termékeket tudnak előállítani” – tette hozzá a tárcavezető. Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója felidézte: a most átadott létesítmény hét évvel ezelőtt csupán egy romos épület volt, ma pedig az ország egyik legnagyobb baromfitelepe. 
„Fontos, hogy kiváló minőségű termékekkel lépjünk piacra, ehhez mások mellett három dologra van szükségünk. Modern telepre, magyar alapanyagokra és jól képzett hazai munkaerőre” – hangsúlyozta Magyar József. 
Fazekas Sándor az avatás után helyi családi gazdálkodóknak és a Felgyő-Kev Baromfitenyésztő, Takarmánygyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezetőjének adott át állami földterületekre vonatkozó haszonbérleti szerződéseket. Bali Zoltán őstermelő 26,5 hektárnyi területet, Kotogány Árpád családi gazdálkodó pedig 25 hektárt nyert a Nemzeti Földalapkezelő pályázatán. 
--------------------------------------------------------------------------------
Román aggodalom
Dacian Ciolos, az EU agrárbiztosa támogatná, hogy Magyarországhoz hasonlóan Románia is meghosszabbítsa a külföl­diek földvásárlási tilalmát. Romániában 2014. január elsején jár le a moratórium. Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Romániának nem áll módjában meghosszabbítani a tilalmat, mert az uniós szerződésébe nem építették be ezt a lehetőséget. (MTI) Szarvas Szilveszter