2012. május 30., szerda

2012 a Szövetkezetek Nemzetközi Éve

http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-es-agrar-szakigazgatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/2012-a-szovetkezetek-nemzetkozi-eve
2012. május 30. 
A mezőgazdasági és élelmiszeripari szövetkezetek fejlődése különösen fontos Magyarország számára, hiszen az ország jelentős méretű és kiváló minőségű termőterületekkel rendelkezik, ahol a termelés évezredes hagyományokra tekint vissza – fogalmazott beszédében Kardeván Endre a Szövetkezetek Nemzetközi Éve alkalmából szervezett rendezvényen a római FAO központban.
A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára José Graziano da Silva, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) főigazgatójának meghívására vett részt a nemzetközi találkozón. A rendezvényen a meghívottak a FAO és a szövetkezetek, valamint a termelő szervezetek kapcsolatáról, és a nemzetközi szervezet éhezés elleni küzdelemben vállalt szerepéről tárgyaltak. A FAO főigazgatója bejelentette, hogy a FAO szervezetén belül újraindítják a ’80-as években megszüntetett szövetkezeti osztályt.
Kardeván Endre államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az Európai Unió által nyújtott támogatási lehetőségeket is kihasználva ösztönzi a termelői szerveződések megalakulását és megerősödését. Ezek a szövetkezetek a legsebezhetőbb kistermelőket fogják össze. Az Európai Unió az új Közös Agrárpolitika kidolgozásakor, valamint a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia támogatási rendszerén keresztül is szorgalmazza a termelői együttműködések és szövetkezetek megerősítését és további térnyerését. A segítséggel a szövetkezetek és a részvételükkel felépülő értékesítési rendszerek a hazai és nemzetközi piac meghatározó szereplőivé válhatnak és sikeresek lehetnek az egységes minőséget követelő, biztonságos élelmiszer- és alapanyag-kereskedelemben is. Ezzel lehetővé teszik, hogy a magas feldolgozottsági szintet, nagy mennyiséget és nemzetközi tapasztalatokat igénylő piacokat is meghódítsák termékeikkel azok a magyar kistermelők, akik egyedül nem tudnának helytállni a nemzetközi megmérettetésben.
A Szövetkezetek Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan Fazekas Sándor miniszter meghívására a 27 tagállamot tömörítő, legjelentősebb európai gazdaszervezet, a COPA-COGECA, 2012. október 1-3. között Budapesten tartja éves kongresszusát. (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)