2012. május 30., szerda

Kevés akácméz lesz idén

TT Forrás: MTI 2012. május 29., 
A kedvezőtlen időjárás miatt a vártnál jóval kevesebb akácmézet gyűjtöttek a méhek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) térségi szaktanácsadója kedden az MTI-vel.
Kovács Csaba elmondta: a méhcsaládonkénti átlag akácméztermés mindössze 3-8 kilogramm közötti, az előzetesen becsült 15-20 kilogrammal szemben. Hozzátette, hogy tavaly 25-30 kilogramm közötti volt az átlag, így a mostani helyzet – ahogy fogalmazott – „nagyon elkeserítő, még az öreg méhészek sem emlékeznek ilyen rossz akácvirágzásra”.
Az MNO korábban beszámolt róla; 30-40 százalékkal emelkedni fog idén az akácméz ára, mert a fák virágainak nagy része elfagyott. Szakemberek szerint a szokásos évi 10 ezer tonna akácméz helyett idén alig 2-3 ezer tonna várható.
A méhészeti szaktanácsadó tájékoztatása szerint az áprilisi fagy után az időjárás nagyon kedvezőtlenül alakult a méhészek számára Szabolcsban. A fagy utáni hirtelen meleg miatt korán, május 7-én kezdődött az akácvirágzás, amikorra a méhcsaládok még nem érték el a megfelelő fejlettségi szintet.
Az első virágok megjelenését követően mindössze öt napig, május 12-ig tartott egy kisebb gyűjtési szakasz, napi 1-1,5 kilogramm méz került a kaptárakba. Utána viszont jött a lehűlés sok esővel, s a méz inkább fogyott az akácosokba kitelepített méhcsaládoknál.
Kovács Csaba hangsúlyozta: a kedvezőtlen időjárásban a kevésbé fagyott, maradék, úgynevezett „elsővirágzásnak” hamar vége szakadt, a méhészek csak a sarjvirágzástól remélhettek nektárhozamot. A sarj akácvirágfürtök – folytatta a szakember – viszont nagy csalódást okoztak, mert nem volt mérhető mézhozamuk.
Tájékoztatása alapján a szabolcsi méhészek egy része nem tudott akácmézet pergetni, s korábban rossz volt a méztermés a repcetáblákon is. A repce több helyen ki sem kelt az őszi csapadékhiány miatt, ahol pedig volt virágzás, ott a kedvezőtlen időjárás akadályozta a mézgyűjtést. Átlagban mindössze 3-4 kilogrammos lett a repceméz, de tisztán az is kevés méhésznek van, inkább vegyesen, a fűzről és a gyümölcsfákról gyűjtöttekkel együtt pergették a mézmennyiséget.
A szaktanácsadó megemlítette: a 3-8 kilogramm közötti átlag akácméztermésnél többet csak azok a méhészek értek el, akiknek kellően népes méhcsaládjaik vannak és oda települtek ki az öt napig tartó„ elsővirágzás” időszakában, ahol az áprilisi fagy csak kismértékben károsította az akácerdőket.
Szabolcsban az országos méhészeti egyesületnek 1570 tagja van, s rajtuk kívül még 80-130 között van azok száma, akik méhészettel foglalkoznak, de nem tartoznak a szervezethez. A méhcsaládok számát 90 ezerre becsülik a megyében.