2012. május 8., kedd

Kalotaszegre is figyelnek a "sógorok" - Ausztria-Kalotaszeg üzletember találkozó Bánffyhunyadon

A tegnap, egy kis májusi esővel egyidejüleg érkezett Kalotaszeg "fővárosába" egy osztrák-magyar befektetőket  képviselő csapat.
A rendezvényre, - amelyet a MPP helyi polgármesterjelöltje Csüdöm Ferenc, a polgármesteri hivatal vezetője valamint a HANGYA társszervezésében lett megtartva - népes hallgatóság jött el, hiszen alig lehetett ülőhelyet találni az újonnan felavatott kultúrházi kisteremben.
A megjelentek között a polgári párt helyi vezetői mellett két a várossal szomszédos község polgármestere: a körösfői és a kalotaszentkirályi, a tanácsi tagok, környékbeli vadász-halász helyi egyesületek, egységvezetők, gazdasági tényezők és helyi civil szerveződések hivatalosságai is - köztük Horváth Zoltán a HANGYA igazgatója valamint a Kovács Szabolcs a Kalotaszegi HANGYA helybeli vezetőségi tagja is.
Jelen voltak még azon Kolozs, Szilágy és Bihar megyei vállalkozók is akik az Osztrák-Magyar Társaság erdélyi szakosztályának a tagjai! Megemlíthetjük hogy jelen voltak a Kalotaszeg és az Erdélyi Hangya lap szerkesztői is és több szövetségit is látni lehetett. 
A rövid bemutatkozás után a főrendező - Csüdöm úr - rendre szóra bírta azokat, akik előre jelentették, hogy lenne közös érdek. (Sajnos a HANGYA beszámolója elmaradt, de amiért nem nagyon haragszunk mert nem akarunk senkinek sem az elkötelezetje lenni...)
Lényegében, az osztrák üzlet emberek viszonozták a helyi kisközösség gazdasági vezetőinek a salzburgi látogatását. Az osztrák üzletember a Herr Ladislaus Major  az ÖUG alelnöke képlékeny bemutatója igencsak "megfogta" a közönséget. A Kadosa igazgató úr pedig a biomassza erőművekre helyezte az egybegyűltek figyelmét. Amint elhangzott a külföldiek nagyon is otthonosan érezték magukat, hiszen a két tájegység nem sokban különbözik.
A többi közt a polgármester felszólallását említenénk meg, hiszen 3,5 év után beismerte, hogy az általa vezetett polgármesteri hivatalban nem sokat tudtak tenni a városért a befektetői szinten! Az új munkahelyeket illetően sok helyi cégnek is kedvezne, ha a két osztrák-kalotaszegi üzem beindulna.
Az új egységek beindításának a hiányát a befektetői igénytelenség is növelte, de amint elhangzott reméli, hogy a gáznak az ipari parkba bevezetésével az utolsó akadályt is elhárította a Hivatala.
A bemutató komoly témákat is feszegetett, hiszen, amint a Bánffyhunyad polgármestere is kihangsúlyozta a körösfői és a szentkirályi polgármesteri hivatalok tulajdonában sokkal több közterület van mint a városnak! Ezért többször kijelentette, hogy: a város mindenképpen együtt akar működni Velük!
Főleg a két felállítandó üzem esetében: egy raklap készítő és egy pellettgyártó üzem felállítása van kialakulóban, mondta a beszámolójában.
Meg kell még említeni, hogy a rendezvényen jelen volt az az angol-skót házaspár is, akik a ökológiai és biodinamikus agrárium valamint a permakultura hívei s akik nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolókat, amelyek egy adott pillanatban eléggé választási szinezetet kaptak, hiszen több felszólaló is megemlítette a polgármester jó tulajdonságait. Sőt az egyik által - aki alpolgármestert is volt - az is elhangzott, hogy a jelenlevők szavazzák meg a jelenlegi polgármestert a közelgő helyhatósági választáson... 
A rendezvény után zárt körben tovább folytatódott az üzletemberi találkozó, amire a sajtó már nem volt hivatalos. 
A külföldi csoportnak aznap még fel kellett keresni e tájegységben működő több vadász és faluturista helyet - hiszen a megbeszélések után - a befektetők folytatták útjukat a Székelyföld felé.
Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a rendezvény nemzetközi eseménynek egy fajta konferenciának is megfelelt! Az országos HANGYA jelenléte ugyan csak kevésbé látszott viszont a helybeli "Kalotaszegi" HANGYA-fiók ehhez hasonló üzletember, agro-ökoturista és gazdatalákozókat, szimpóziumokat és konferenciákat fog majd szervezni, amihez kérjük a segítséget - mindegy, hogy honnan jönne az!
Elkötelezetten hisszük, hogy a régi történelmi HANGYA hagyományai nem vesznek majd kárba, amiért a fiatal Kalotaszegi HANGYA fiókszervezet, nemrég beindult. Szorgos és tevékeny munkával megteremhető egy tudásbázisnak a kiépítése, ahol a felnőttképzéses megoldással e vidék - a Kalotaszeg - csak fejlődhet!   (Erdélyi Hangya)