2012. május 8., kedd

I. Érmelléki Pincefesztivál Bihardiószegen

Az Erdélyi Polgár már hírt adott az eseményről, amellyel a szervezők hagyományt akarnak teremteni.  Ez annál is érdekesebb mert ez egy olyan példaértékű esemény, amelyet sok helyi vezetőség kéne hogy megszívleljen, hiszen szinte mindegyik faluközsségben kialakultak olyan felelevenítésre érdemes hagyományok, amelyek által a faluközösségek megmutathatják azt, hogy "a vidék él és élni akar" (Erdélyi Hangya)
A tavaly avatott Szent Orbán tábla a diószegi Nagyhegyen
Bihar megye – Május 20-án kerül sor a bihardiószegi Nagyhegyen az I.Érmelléki Pincefesztiválra, ahol tucatnyi gazda várja pincéjébe borkóstolásra az érdeklődőket.
Tavaly májusban került sor a bihardiószegi Nagyhegyen a Szent Orbán tábla felavatására, tisztelegve az érmellék híres borvidékén a borászok védőszentje előtt. Az esemény főszervezője, Heit Lóránd akkor elmondta: tervei között szerepel egy nagyobb szabású pincefesztivál megszervezése. Az ígéretből valóság lesz, május 20-án sor kerül a Nyitott pince, teli pohár – I. Érmelléki Pincefesztiválra, a már említett bihardiószegi pincesoron.
A program a következő: 
10 óra – szabadtéri hálaadás a Szent Orbán táblánál (a szertartást celebrálja az újirázi dr.Dénes Zoltán atya); 11 – vendégvárás, pincenyitás, kóstolás; 
15 – ebéd a Heit pincénél, muzsikál a Bakator zenekar; 
17 – Bormúzsa – Kaló Imre szomolyai borász előadása a Dénes pincében, közreműködik a Bakator zenekar; 20 – Jánosáldás, pincezárás. 
A fesztiválon tucatnyi gazda várja pincéjében borkóstolásra az érdeklödőket, de az ital mellett étellel, és különböző portékák vásárával is várják a vendégeket. Rencz Csaba