2012. május 9., szerda

Határokon átnyúló agrár-üzleti program

A HANGYA vezetősége immár több éve hangoztatja, hogy az erdélyi és az anyaországi mezőgazdasági együttműködés mindkét részen magas hozamot sejtet. Az alább bemutatott közöspályázat sikeressége  rövíd időn belül megmutatja, hogy ez az álláspont nem csak elvi hanem gyakorlati jelentőséggel bír.
Eleve meg kellett volna gondolni a Darányi TERV esetében is , hogy a hasonló feltételekkel rendelkező vidékeket nem lenne szabad egy határmesgye mentén elválasztani és az együttműködési lehetőségeken "átnézni" Fájó, hogy alig hagyjuk el a határt nyugat felé haladva a területek rendesen megműveltek, terméstől roskadozóak...
2012.05.08.
Határokon átnyúló mezőgazdasági és agrár-üzleti infrastruktúra fejlesztésére dolgozott ki közös pályázatot a magyar oldalon Gyula és Újkígyós, a román oldalon pedig Nagyzerind és Zi­mánd­új­falu. 
A beruházás teljes összege támogatással együtt 1,245 milliárd forint, a gyulai projekt költsége 436,8 millió forint, az újkígyósi beruházásé 425 millió forint, a programhoz csatlakozó két romániai településen a fejlesztések összege 384 millió forint. A projekt keretében Gyulán többfunkciós állatvásártér, Újkígyóson zöldségfeldolgozó és hűtőtároló, az Arad melletti Zimándújfalun hűtőüzem, Nagyzerinden gabonatározó épül.
Vg.hu/MTI