2012. április 19., csütörtök

Hangya fiókszervezet alakult Bánffyhunyadon !

Április elején egy fiatalokból összekovácsolódott csoportban megfogalmazódott, hogy a Hangya egyesületben tevékenykedjenek ezentúl, hiszen immár egy éve, hogy az alakulóülés "első" fázisa megtartódott.
A héten meghirdetett alakuló ülésen aztán szép számban megjelent fiatalok között hamar feloldódott a hangulat és figyelmesen követték a Hangya egyesületi beszámolót.
Meglepetésnek számítható, hogy a sajtó is jelen volt, hiszen a "Kalotaszeg" és az "Erdélyi Hangya" lapok szerkesztőit is üdvözölhettük körünkben. 
Örvendetesnek mondható, hogy  más civil egyesületi vezetők - így a Kós Károly Egyesülettől - is jelen voltak. Talán nem elhanyagolandó, hogy egy ökológus házaspár is jelen volt, akik angliai életvitelüket cserélték fel a kalotaszegiért! Ők a helyi sajátosságok miatt is váltottak, hiszen az öko-agráriummal és az ökogazdálkodással civil szervezet általi tanításra adták a fejüket. Érdekes volt, hogy szinte végig jegyeztek. A nő, aki angol jól beszéli a magyar nyelvet, míg a férfi, - aki skót származású - a románt sajátította el.
Az egybegyűltek egy része megindokolta, hogy miért szeretne a Hangya egyesületbe tevékenykedni mások viszont inkább csak szemlélőként figyelték a történéseket.
A hozzászólások egy része pro-, a másik kontra álláspontok között ingadoztak. Értékesnek mondható a Kós Károly egyesületi vezetők részéről való megnyilatkozás, hiszen amint kiderült hasonlóan gondolkozik a két civil alakulat. A Kalotaszeg lap szerkesztője részéről elhangzott, hogy szívesen felajánlanak egy teljes oldalt a Hangya tevékenységek számára. 
Amint a végére kiderült hogy nemcsak a bánffyhunyadi fiatalok, hanem a környékbeliek is, így magyarbikali, kalotaszentkirályi, és nyárszói fiatalok is érdeklődtek a Hangya iránt.
A rövidre szánt alakuló ülés aztán jócskán elhúzódott és a jelenlevők közül csak kevesen hagyták el a helyüket és termékeny tanácskozássá fejlődött, aminek a végén a fiókszervezet elnökségét is megválasztották!
Fiókszervezeti elnökké a Dimény Orsolyát választották meg aki ökológiai szakot végezte a BBTE-n, alelnöknek Pócs Gézát és titkári teendőket ezután a Kovács Szabolcs fogja végezni.
Az alakuló gyűlésen komoly társadalmi és szociális problémák mellett a jövőbeni teendőket is megbeszélték. 
Elhangzott, hogy a Kalotaszeg egyik fénypontja lehet egy helyi Felnőttképző és Oktatóközpont ahol a környék fiataljainak továbbtanulási lehetőségét lehet majd megoldani. 
Az egybegyűltek egyhangúlag elfogadták, hogy még a héten újra összeüljenek és megbeszéljék "a hogyan tovább"-ot 
Ez évi tevékenységekhez külföldi testvér és partner egyesületekkel közös projektek révén akarnak majd pénzforrást pályázni. 
Elhangzott az az igény is, hogy a közeljövőben a Hangya fiókszervezetek egy közös találkozót szervezzenek. Az országos elnökség felé is elhangzott az az igény, hogy neves előadókat küldjenek a helyi fiókhoz. (GBI, Erdélyi Hangya)