2012. február 15., szerda

Tavaszi pályázati kiírás LEADER csoportok számára

2012.02.11
Március elseje és április 20-a között jelentkezhetnek az új vagy a már létező, az előző kiírásban nem finanszírozott, Helyi Akciócsoportok (GAL-ok) pályázataik leadására idén tavasszal, tájékoztat Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár kabinetje.
„A LEADER projektekre szánt keretösszeg jelenleg valamivel több, mint 199 millió euró, az Akciócsoportok pedig nem pályázhatnak nagyobb összegekre, mint 2.850.000 euró” – nyilatkozta Tánczos Barna. Hozzátette, az új pályázási periódus elsősorban az előző kiírásokban is részt vevő, de alacsony pontszámot elért csoportoknak kedvez, akiknek most lehetőségük lesz projektjeiken javítani, hisz már pontosan tudják, hol kell módosításokat eszközöljenek, s így nagyobb eséllyel pályázhatnak. Ilyen Akciócsoportok vannak például Kovászna, Maros, Bihar, Temes és Kolozs megyékben.
„Az új kiírás lehetőségéről a tavalyi év során folyamatosan értesítettük az önkormányzatokat, polgármesteri hivatalokat, értesüléseink szerint sokan készülnek már a pályázásra. Az elbírálási kritériumok nem változtak, viszont a működésre szánt költségek csökkentek, GAL-onként legfennebb 300.000 euróra” – nyilatkozta az államtitkár. Elmondta, a tavalyi év nyertes pályázatait, négy kivételével, mind aláírták, a le nem szerződött projektek az egyes Akciócsoportok kérésére lettek elhalasztva.
„Egy, januárban összeállított ütemterv alapján, az APDRP képviselőivel az elmúlt hetekben több Helyi Akciócsoport képviselőjével is találkoztunk. A pályázók közül sokan elkezdték már a munkálatokat, a szakmai szemináriumok pedig kitűnő lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vidéki térség közös fejlesztési stratégiáit, a felmerülő problémákkal együtt, az önkormányzatok, illetve a témában jártas szakemberek és civil szervezetek vezetőivel közösen beszéljük meg” – tette hozzá Tánczos Barna.
Az államtitkár elmondta, a kihívás nagy, mivel a már működő csoportok 2012 folyamán el kell bírálják a benyújtott pályázatokat, és az uniós pénzek lehívása is meg kell történjen ahhoz, hogy a 2013-as évre a működési költségek fedezését biztosítani tudják.