2012. február 11., szombat

Magyarország - Sietni kell, mert jön a bírság

http://mno.hu/mezogazdasag/sietni-kell-mert-jon-a-birsag-1050790
BLForrás: MTI2012. február 10.
A zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban részt vevő termelőknek február 15-ig kell nyilatkozniuk az élőmunka-ráfordításról, és hogy teljesítették-e az előírt árbevételt – hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Agrárkamara.
A közlemények kiemelik: az elvárt élőmunka-ráfordítás támogatási jogosultságonként a következő: Virginia és Burley dohánytámogatási jogosultságonként naptári évente 1000 munkaóra, míg zöldség- és gyümölcstámogatási jogosultságonként naptári évente 700 munkaóra.
Aki az előírt ráfordításokat nem teljesítette, vagy csak részlegesen tette azt, annak a zöldség-gyümölcsnél munkaóránként 1 euró, a dohány szerkezetátalakítási programnál pedig munkaóránként 4 euró úgynevezett nem teljesítési bírságot kell fizetnie. Az elismert tevékenységből származó árbevételi szint – támogatási jogosultságonként – évente 300 ezer forint. 
A nyilatkozat hiányos vagy határidőn túli benyújtását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mulasztási bírsággal szankcionálhatja. Az ügyfelek benyújtott nyilatkozatuk valóságtartamáért felelnek, amelynek ellenőrzése – és esetleges szankcionálása – szintén az MVH feladata.