2012. február 8., szerda

Három hét a támogatási igénylések benyújtásáig - Március 1. és május 15. között lehet igényelni a területalapú támogatásokat


http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/harom-het-a-tamogatasi-igenylesek-benyujtasaig

BAKÓ ZOLTÁN 2012. február 7.
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Maros megyei központja felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy március elsejétől megkezdik a mezőgazdasággal és vidékfejlesztéssel kapcsolatos támogatási igénylések átvételét.
A központ ügyvezető igazgatója, Tet Ioan és aligazgatója, Bordi Kacsó Zsolt Attila mérnökök kedden tájékoztattak arról, hogy mi a célja a Megdolgozod a földet, benyújtod a kérvényt, megkapod az európai és országos támogatásokat. Az APIA téged vár! elnevezésű kampánynak. Mint elmondották, elsősorban a parasztgazdaságokat művelő farmereket akarják tájékoztatni arról, milyen támogatási formák állnak a gazdálkodók rendelkezésére. 
Idéntől csak elektronikusan
Szerdától újból működik a három éve bevezetett IPA-ONLINE internetes rendszer, újdonság, hogy idéntől már csak ennek segítségével lehet benyújtani a pályázatot. Amint Bordi Kacsó Zsolt Attila aligazgató elmondotta, sokkal egyszerűbb, könnyebb így benyújtani a pályázatot, nem kell papírnyomtatású területazonosító térkép, sokkal kisebb a hibalehetőség, az esetleges téves beírásokat azonnal ki lehet javítani. Ismételten felhívják azonban a figyelmet, hogy támogatásra az jogosult, aki a földet megdolgozza. Ha a tulajdonos bérbe adta vagy haszonbérleti szerződést kötött a területére, akkor nem ő, hanem az kap támogatást, aki a területet valójában műveli. 
Iktatószámot és bizonylatot kell kérni
A támogatások benyújtásakor az APIA szakemberétől kérni kell az iktatószámot, amivel igazolható, hogy a kérvény bejegyzésre került. Másik újdonság, közölte Tet Ioan igazgató, hogy az idei kérelmek leadásánál kötelező módon mellékelni kell a polgármesteri hivatal által kibocsátott bizonylatot, amely igazolja, hogy valóban a kérelmező használja a termőterületet. Korábban több esetben is megtörtént ugyanis, hogy ugyanarra a területre a tulajdonos is, de a területet bérlő, tehát valójában használó személy is kérte a támogatást. Jogosultsága pedig csak a művelőnek van. Ennek elkerülésére tették kötelezővé a polgármesteri hivatalok által kibocsátott igazoló irat mellékelését. A haszonbérleti szerződések futamidejét is ellenőrizni kell, megtörténhet ugyanis, hogy a bérleti szerződés határideje lejárt, ami a kérelmek elbírálásakor végzett ellenőrzéskor problémákat okozhat. 
Idéntől az igénylési lapokon fel kell tüntetni a kérelmező telefonszámát is, hogy a kifizetésekről tájékoztatni tudják a támogatásra jogosult gazdát.
Felkészítik a szakembereket
Amint az igazgatók elmondták, már megkezdték az APIA szakemberek, a vidéki központok és a polgármesteri hivatalok által kijelölt szakemberek felkészítését a három hét múlva kezdődő igénylésbenyújtási akció lebonyolítására. Nem kell tehát ódzkodni vagy késlekedni, az ügynökség és a községházi szakemberek segítenek a gazdáknak az igénylési lapok kitöltésénél. 
Határidők
Március 1. és május 15. között lehet igényelni a területalapú támogatásokat. A benyújtási határidő június 11-ig kinyúlik, ám akik május 15. és június 11. között nyújtják be az igényléseiket, a támogatási összegből napi 1 százalékot veszítenek késedelmi díjként. Június 11. után az APIA-központok már nem fogadják el a kérvényeket, a gazda tehát elveszti a 2012-re járó területalapú támogatást.
Újabb 3 területi központ
A marosvásárhelyi, dicsőszentmártoni, marosludasi, szászrégeni és segesvári területi központok mellett az idén újabb három központot szándékoznak nyitni, hogy a területi lefedettségen javítsanak. Előreláthatóan Nyárádszeredában, Dédán és Mezőrücsön nyitnak újabb helyi központokat, amelyek a nyárádmenti, hegyvidéki és mezőségi gazdák segítségére lesznek.