2012. február 18., szombat

Befûtöttek a virágtermesztôk

Annak ellenére, hogy az utóbbi években megnövekedett megyénkben azon gazdálkodók száma, akik fóliaházakban termesztenek virágot, a Mezôgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságon a fólia alatti területekrôl nincs megyei szintû nyilvántartás.
Nem tudhatjuk, a megyében hány hektár virágtermô terület van fólia alatt, viszont pontos adataink vannak arról, hogy a Marosszent-anna községhez tartozó Udvarfalván 40, Várhegyen 25, míg a községközpontban 5-6 olyan gazdálkodót tartanak nyilván, akik fóliaházakban termesztik a különféle virágfajtákat. Udvarfalvára az ország szinte minden övezetébôl jönnek a nagykereskedôk vásárolni, mivel sok a termesztô, széles körû a választék és a növények jó minôségûek, mivel a településen kialakult egyféle versengés a magasabb minôségi szint elérésére.
A tavaszi szezon kezdete elôtt arra voltunk kíváncsiak, hogy a mínusz 20 C-fok alatti hidegek milyen pluszkiadásokra illetve munkára kényszerítették a termesztôket? Számolnak-e további kockázatokkal? És egyáltalán az idén változnak-e a virágok árai a tavalyi árakhoz képest?
Udvarfalván Páll István fogad, aki feleségével dolgozik a négy fóliaházban, amelyek összesen 2000 m2-es területet fednek. Amint mondta, a virágtermesztéssel napszámosokként kerültek kapcsolatba feleségével együtt. Úgy adódott, hogy elôször megtanulták a gyakorlati teendôket, majd ezelôtt nyolc évvel elvégeztek egy virágkertészeti tanfolyamot is, és egy 200 m2-es farácsos fóliaházzal kezdték el vállalkozásukat. Ma négy fóliaházban termesztenek virágot. Ezt úgy sikerült elérniük, hogy az évek során a jövedelmük felét gazdaságuk fejlesztésébe fektették. Csak az elmúlt két hétben, amikor gyakorta mértek -20 fok alatti hômérsékleti értékeket, a téli fûtési költségeik 20–25%-kal nôttek a tavalyi fûtési költségekhez viszonyítva. A tél elejétôl eddig 120 folyóméter fát tüzeltek el, a legtöbbet az utóbbi két hétben. A külsô kazánt a nagy hideg miatt kétóránként kellett megrakni. Nem olcsó, mert egy folyóméter fa 100 lejbe került. De a fûtésre gázt is használnak abban a sátorban amelyben érzékenyebb virágokat is termesztenek, és készítik elô a növényeket március 8-ra. Ebben a 250 m2-es fóliaházban belsô kiskazánt is mûködtetnek az állandó hômérséklet biztosítására. Az óra jelenlegi állása szerint a gázfogyasztás eléri majd a 2.500–3.000 lejt. Ezen a télen valóban növekedtek a költségek, a munka is fárasztóbb, kétóránként rakni kellett a kazánt tûzifával. – A rendkívül hideg napok rávezettek engem a hiányosságokra is. Többek között bebizonyosodott, hogy a külsô fáskazán kapacitása alulméretezett, nagyobb kapacitásúra kell kicserélnünk. Az értékesítéssel kapcsolatban pedig elmondhatom, ma még nem lehet tudni, miként alakul az idôjárás március elején. Mert ha hideg lesz, mínusz értékekkel, akkor komoly veszteségekkel számolunk majd, mert a virágot 0 C-fok alatt nem lehet szállítani. A nagykereskedôk nem vásárolják fel. Ha viszont kedvezô lesz az idôjárás, akkor megjelennek a vásárlók is – mondotta P. István. Hangsúlyozta, hogy az árakat a piac határozza meg. De a faluban az a tendencia, hogy a virágtermesztô inkább lemond a magasabb árról, mint a stabil vásárlójáról. – Tehát most nem lehet egyértelmû árat mondani egyetlen cserép virágra sem. A vásárló inkább vigye el olcsóbban a virágot, minthogy többé ne térjen vissza – vallja Páll István udvarfalvi virágtermesztô.
Ugyancsak Udvarfalván Hegedûs Imre és felesége, Judit is virágtermesztéssel foglalkozik. Két fóliaházban szépülnek a virágok. A fûtésre eddig 23.000 lejt költöttek, a legtöbb fát az utóbbi két hét alatt használták fel. Jövedelmezô lesz-e tevékenységük? Tudni kell, hogy a virágkertészeknél az elszámolás a tavaszi szezon végén, június közepe táján és az ôszi szezon végén, november elején történik. Amint Imre mondta, nem tudja elôre kiszámolni, hogy jövedelmezô lesz-e tevékenységük, mert azt sok tényezô befolyásolja. Például elég, ha egy éjszaka elalszanak és a számítás odavész. Az általuk termesztett virágokat a már ismert vásárlókörük otthonról viszi el, de idônként piacolnak is. Mivel eddigi tevékenységük jövedelmezô volt, a Hegedûs család virágtermesztés céljából szeretné növelni a fólia alatti területet. Kilyén Attila