2012. január 4., szerda

A versenyképesség fejlesztésének egyik alapja a folyamatos képzés

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/versenyk%C3%A9pess%C3%A9g-fejleszt%C3%A9s%C3%A9nek-egyik-alapja-folyamatos-k%C3%A9pz%C3%A9s 
DECEMBER 27, 2011  KILYÉN ATTILA
A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) – Maros 2000-ben kezdte a gazdák képzését. Civil szervezetként abban az évben nyertek el egy EU-s pályázatot, a támogatásból többek között oktatási és információs központot hoztak létre Marosvásárhelyen, a Laposnya utcai székházukban. Megvásárolták a szükséges felszereléseket (számítógépeket, az oktatáshoz szükséges más anyagokat). A marosvásárhelyi civil szervezet elnökével, Csomós Attilával mértük fel a központ oktatási tevékenységét.
A felnőttképzés 2005-ig öt mesterségben (szakmai alapképzés) zajlott. 2005-ben a felnőttképzésre vonatkozó törvény megváltozott, 10-re bővült azon szakmák száma, amelyekben alapképzést indíthattak akkreditálással. Az RMGE–Maros oktatási és információs központja tevékenységének beindítása óta több mint 1.200 gazdaköri és nem gazdaköri tag szerzett az Oktatásügyi és Munkaügyi Minisztérium által elismert oklevelet.
– Most már bizonyított tény, hogy a magángazdaságokban is a munkatermelékenység növelése nagy részben a tudomány, a műszaki újdonságok alkalmazásával és a gazdák folyamatos képzésével érhető el. A tanult gazda nem könnyen riad vissza a kockázatvállalástól – ez tény. Nagyon hosszúra nyúlna felsorolni a tanfolyamainkat. Ehelyett a fontosabbakat említem. Tavaly sikeres volt a közbeszerzés terén szervezett tanfolyamunk. 14 helyi önkormányzat munkatársai, közöttük polgármesterek végezték el. Ez számunkra elégtételt jelentett, de felelősséget is, mert ezen a területen civil szervezetek nem nagyon indítottak alapképző tanfolyamot. Oktatási és információs központunk ebben az évben előadói szaktanfolyamot indított, amelyet 28-an végeztek el, a végzősök az általunk szervezett tanfolyamokon előadókként bedolgozhatnak. Közöttük van egyik mezőgazdasági intézményünk igazgatója is. És, hogy napirenden legyünk, ma kerül sor Sóváradon 23 gazda vizsgáztatására, akik 360 órás klímaerdő-telepítési és gyümölcstermesztési tanfolyamot végeztek. Erről tudni kell, hogy a budapesti Corvinus Zrt. pályázatát nyertük meg, amelyet erdőtelepítésre használ a sóváradi önkormányzat és 20 sóváradi gazda. Sóváradon a klímaerdő-telepítés a 31,5 hektár nagy részén befejeződött. Főleg nagy levelű fafajtákat ültettek, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a levegő tisztán tartásához. De tudni kell azt is, hogy jövőben Selyében hasonló erdőtelepítésre kerül sor, ugyancsak a Corvinus Zrt.-nél nyert pályázat jóvoltából – tájékoztatott Csomós Attila.
Az RMGE–Maros ez évben részt vett a Magyarországon szervezett országos mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kiállításon első alkalommal saját standdal, ahol a gazdák által Maros és Hargita megyében előállított hagyományos élelmiszer-termékeket és népművészeti tárgyakat mutattak be. Ezekből a Laposnya utcai székházban állandó kiállítást rendeztek be. De meghívottként a Hangya szövetkezet konferenciáján előadást is tartottak, ahol régi erdélyi dokumentumokat is bemutattak. A következő évről így fogalmazott az elnök: – Jövőre nézve nincsenek kirobbanó terveink, az oktatás minőségi szintjének emelése a célunk, és kapcsolataink bővítése.
Megjegyzés
Gratulálunk Csomós Attilának a kitartó munkájáért, végül is neki lett igaza, hogy a gazdatársadalomba be kell vinni a modern technikát és technológiát. A mostani eredményével jó lenne ha kiterjeszkedne más erdélyi megyébe is, hiszen nagy szükség van a mostani gazdasági válság által megkínzott, szórványi gazdaemberek képzéslehetőségének a kiszélesítésére.   (Erdélyi Polgár)