2011. december 20., kedd

Szakmát tanítanak a munkanélkülieknek

http://www.szekelyhon.ro/hirek/tarsadalom/szakmat-tanitanak-a-munkanelkulieknek
KOZÁN ISTVÁN2011. december 20.
Panzióvezetői, agroturisztikai dolgozói, szállodai munkás, illetve hegyi útikalauz szakmák közül választhatnak azok a munkanélküliek, aki részt vesznek az Alter Tour elnevezésű európai uniós projekt tanfolyamain.
Uniós pályázatokkal képeznek szakmunkásokat. Itthoni megélhetés, brüsszeli forgatókönyvvel
A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség társult pályázóként azért csatlakozott az Alter Tour elnevezésű uniós pályázathoz, mert mi még mindig a turizmusban látjuk a jövőt” – jelentette ki Jánó Edit Andrea, a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség osztályvezetője, az Alter Tour pályázat egyik helyi képviselője.
Négy féle tanfolyam
A tavaly nyáron indult projekt fő pályázója a slatinai munkaerő-elhelyező ügynökség, amely a hargitaiakkal közösen első lépésként felmérte, hogy adott megyékben az ügynökségek adatbázisában lévő munkanélküliek dolgoznának-e a turizmus területén.
375 Hargita megyei munkanélkülit kérdeztünk, akik közül 150 személynek felajánlottuk, hogy a négy képzés közül válasszák ki azt, amelyen szívesen részt vennének” – fogalmazott az ügynökség munkatársa.
Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen már el is indították a panzióvezetői képzést, Tusnádfürdőn pedig a leendő szállodai munkások számára kezdődött el a tanfolyam. Jövő esztendőben a megyeszékhelyen kezdődik a hegyi útikalauz nevű, leginkább természetjáró fiatalok számára ajánlott képzés. Ugyancsak 2012-ben indul az agroturisztikai képzés, amelyre Udvarhely környéki munkanélkülieket várnak. „Mivel a panzióvezetői tanfolyamunkra sokan jelentkeztek, ezért úgy döntöttünk, jövőben Csíkszeredában még egy ilyen kurzust szervezünk. Ezen kívül a tapasztalatokkal rendelkező, oklevél nélküli, turizmusban jártas személyek számára egy vizsgát is szeretnénk tartani. Az azt elvégzőknek államilag elismert oklevelet adnánk. Ezt jövőben tervezzük” – árulta el Jánó Edit, aki tanfolyamjaikra olyan munkanélküliek jelentkezését is várja, akik nem szerepelnek a munkaerő-elhelyező ügynökség nyilvántartásában. 
A képzésekre az ügynökség csíkszeredai székhelyén (Testvériség sugárút 2. szám) lehet jelentkezni. A pályázat, amelyben társpartnerként a bihari és călăraşi-i munkaerő-elhelyező ügynökségek, valamint egy görögországi partnerszervezet is részt vesz, 2013-ban zárul. 
Építőipari munkásokat képeznek
Egy másik, a fentihez hasonló uniós pályázatban is részt vesz a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség. „A szakma nélküli felnőttek számára kiírt pályázatban nyolc megyéből 12 800 romániai munkanélkülit vonunk be, azok közül 3800 személynek pedig munkát is fogunk biztosítani. Hargita megyében a pályázat 14 hónappal ezelőtti indulása óta kétszázan tanultak meg egy-egy szakmát” – tudtuk meg Tiberiu Pănescutól, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatójától.
Januárban Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen és Székelykeresztúron három képzést indítanak. A jelentkezők építőipari ismereteket tanulhatnak.