2025. március 7., péntek

A jaroszlavli tudósok azt javasolták, hogy alkoholt készítsenek Sosnowsky disznófűből (Kapor)

2025.02.27., Anton Golitsin
A Jaroszlavli Állami Műszaki Egyetem (YSTU) tudósai kifejlesztettek egy technológiát a Sosnowsky disznófű hajtásainak és magjainak alkohollá és illóolajokká történő feldolgozására. Az egyetem ezt jelentette a Kommerszant-Jaroszlavlnak.
Kibontás teljes képernyőre
Fotó: Roman Yarovitsyn, Kommerszant
A kutatást a Jaroszlavli Állami Műszaki Egyetem Kémiai és Kémiai Technológiai Intézetének szakemberei végezték saját kezdeményezésükre. A rovarfűnek magas a cukortartalma. A legtöbb cukrot a növény szára tartalmazza. A tudósok levet kaptak a szárból, amelyet 30 tömegszázalékos cukorkoncentrációig párologtattak el.
„A kapott finomított cukrot száraz alkoholos élesztővel és enzimekkel erjesztették. Az egyes technológiát alkalmazó, egymást követő kísérletek elvégzésével elértük a növényi lé teljes alkohollá történő fermentációját” – mondta Alexander Pavlov, a Jaroszlavli Állami Műszaki Egyetem Kémiai és Kémiai Technológiai Intézetének tanára.
A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a disznófűből alkoholt lehet műszaki célokra alkalmassá tenni.
"A Sosnowsky-féle disznófűből nyert alkohol felhasználható belső égésű motorok üzemanyagaként, autók ablaktörlőiként és egyéb ipari célokra" - mondta Alekszandr Pavlov.
A tudósok azt javasolják, hogy a növényi feldolgozás során képződő pogácsából tüzelőanyag-pelletet készítsenek, vagy vízimadarak táplálékaként használják fel. A Jaroszlavli Állami Műszaki Egyetem szakemberei disznófűmagból olyan illóolajokat szereztek, amelyek alkalmasak a vasúti gördülőállomány fagyálló polimer kompozitjainak előállítására.
Emellett a kutatók a gaz elleni küzdelem módjait is keresték. Azt javasolják, hogy a disznófű növekedését ecetes oldattal a növény szárába fecskendezzék.