Vjalov gasztroenterológus: a csalán vasban, kalciumban és K-vitaminban gazdag. És még sok más előnye is van. Ebből a gyógynövényből egyébként a gyomnövény dicsőségével leveseket és salátákat készítenek, és pitékhez, szószokhoz adják. A csalánleves például javíthatja az emésztést, csökkentheti a gyulladást, sőt még az immunrendszert is erősítheti. De először meg kell szereznie valahogy - ismét anélkül, hogy károsítaná egészségét. Beszéljünk mindent sorban.
A csalán előnyei
A csalán nagyon atipikus termék – jegyezte meg táviratában Szergej Vjalov, PhD, gasztroenterológus, hepatológus. Ugyanakkor a növény vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
100 g akár 500 mcg K-vitamint is tartalmazhat. A csalán vasban, kalciumban és magnéziumban is gazdag, ami azt jelenti, hogy jót tesz a csontoknak és az izmoknak. Emellett a benne található anyagok szabályozhatják a vér koleszterinszintjét, ami rendkívül fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Mit kezelnek csalánnal?
Betegségek esetén ajánlott :vese,
hólyag
máj,
epehólyag.
Fontos: mindezzel a jósággal nem szabad a növényre támaszkodni. Különösen az idősek és a thrombophlebitisben és a varikózisban szenvedők. A K-vitamin fokozza a véralvadást a szervezetben – mondta Dr. Peter.
Csalán a főzésben
Hihetetlen, de igaz – csalánból főznek. A hagyomány nagyon régi időkben alakult ki, de senki sem tiltja, hogy edényekben felhasználják még ma sem. Főleg egy ilyen hasznos összetétellel. Káposztalevest főznek vele, salátákat, lepényeket, püréket, szószokat készítenek.
Általános szabályok:használjon olyan edényeket, amelyek nem oxidálódnak: zománc, műanyag, üveg, fa;
A finomra vágott csalánt ne tároljuk sokáig levegőn, és ne forraljuk sokáig (könnyen felforr);
ha azt szeretné, hogy az összes vitamin benne maradjon, gőzölje meg;
A csalán nyájas ízű, ezért főzzük sóskával és bármilyen kerti fűszernövénnyel.
Csalánleves
Főzzünk káposztalevest .
vegyen 250 g fiatal csalánt;
2 percre forrásban lévő vízbe tesszük;
szűrőedénybe tesszük, majd apróra vágjuk;
pároljuk az olajban 10 percig;
ebben az időben a sárgarépát és a hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk;
a húsleves forr - adjunk hozzá burgonyadarabokat;
amikor újra felforr, adjunk hozzá sárgarépát és hagymát;
Adjunk hozzá csalánt és sóskát 5-10 perccel a készenlét előtt.
Keménytojás szeletekkel és tejföllel tálaljuk.
Csalán saláta
Vetítés:körülbelül 400 g csalánlevélre van szüksége;
főzzük néhány percig, tegyük egy szitába;
apróra vágjuk, salátástálba tesszük;
adjunk hozzá hagymát és petrezselymet.
Szósz:vegyen fél pohár zúzott diót;
hígítsa fel őket egy negyed pohár csalánfőzetben;
adjunk hozzá ecetet és sót ízlés szerint;
keverék.
Hogyan kerüljük el a csalán által okozott megégést
Ahhoz, hogy megismerje ennek a növénynek a testre gyakorolt összes csodálatos hatását, először meg kell szereznie. És mindenki tudja, hogy a csalán szúrja és megégeti a leveleit. De valahogy sikerül az embereknek. De mivel life hackeket használnak , és nem csak biztonságosan gyűjtenek, hanem a legjobbat is választják:
Nézzük az időjárást. Ha esik az eső, kivárjuk. Ez nem a legjobb idő - a csalán túlságosan vizes lesz, és elveszíti jótékony tulajdonságainak nagy részét.
Vastag gumikesztyűben (megbízhatóan védi a kezünket) és hosszú ujjú ruhában megyünk a szerelvényre.
Erőteljes szárú és sok zöld levelű csalánt keresünk. Nem lehetnek foltok vagy fakulás jelei.
Éles pengéjű késsel, metszőollóval vagy sarlóval vágjuk.
A vágást egy széles és vastag zsákvászonra tesszük.
Hagyja száradni több órán keresztül, majd vágja le a virágokat és a leveleket - a csalán kevésbé lesz csípős.