2024. július 19., péntek

Az ilyen különféle tindergombák - mind hasznosak, és néhány ehető

2024. JÚLIUS 13., SZOMBAT
A polipórusok a fákon növő gombák családja. Megjelenése nem nagyon hasonlít az általunk megszokott közönséges gombákhoz. Nincs szár vagy félkör alakú sapka.
És szinte mindenki tudja, hogy a tincsgombák olyan élősködők, amelyek haldokló fákon, rothadó botokon, tuskókon és fűrészporon nőnek. És nem étvágygerjesztő megjelenésű, és nem túl kellemes arra gondolni, hogy gyakorlatilag felfalják a szerves anyagokat. De mi a fő jellemzőjük?
Hasznos tinder gombák
Éppen az a tény magyarázza ennek a fajnak a hasznosságát, hogy a tincsgombának a növekedésével el kell pusztítania egy élő fát.
Nem olyan könnyű elpusztítani egy erős növény erejét, felszívni a gyümölcsleveket és a vitaminokat, és ugyanakkor egy bizonyos részt tovább élni. És mégsem egyék meg más paraziták, rovarok és állatok. El kell pusztítanunk egy másik lényt, és meg kell védenünk magunkat.
Ezért a tinder gombák hatalmas mennyiségű anyagot tartalmaznak, amelyek hasznosak lehetnek az emberek számára. Ezek azok, amelyek gátolják a fákat (tumorellenes, pszichotróp), és olyanok, amelyek magát a gombát védik (gyulladáscsökkentő, antibiotikus, immunerősítő).
Ugyanakkor meglehetősen nehéz ezeket az anyagokat egy termőtestből elkülöníteni. Ezek együtt, egyetlen kapcsolatban állnak egymással, így működnek a legjobban. Magán a gombán és az azt fogyasztó élőlényeken egyaránt. Az anyagok nem mondanak ellent egymásnak, hanem együtt, egyetlen komplexumban hatnak.
Chaga
A gomba úgy néz ki, mint egy feketére égett fadarab, a termőtest belseje sárga vagy barna. Nyírfákon nő. Rákbetegeknél megelőző intézkedésként alkalmazzák, fenntartja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet és javítja az agyműködést.
A tinder gomba lapos
A megelőzés és kezelés fő területei a tüdőbetegségek, köztük az asztma. Segíti a szervezetet a magas vérnyomás és a rák elleni küzdelemben.
Lakkozott tinder gomba, reishi
A kínai és a japán kultúrában a halhatatlanság gombájának nevezik. Ázsiában több ezer éve alkalmazzák, különféle betegségek kezelésére, magas ásványianyag- és tápanyagtartalma miatt szinte minden betegségen segít.
Szélezett tinder gomba
Sötétbarna vagy akár fekete „héj”, élénk narancssárga, sárga, piros szegéllyel. Lombhullató és tűlevelű fákon nő. Ez a reishi legközelebbi „rokonja”, ezért ugyanolyan fókuszú, mint egy gyógyszer.
Agaricus fehér
Értékes gyógyászati ​​tincsgomba, amelyet az ókori Rómában kezdtek el használni. Szív-, máj- és húgyúti betegségek megelőzésére és kezelésére. Elősegíti a porcok helyreállítását, ezért az ízületi gyulladások és ízületi gyulladások nélkülözhetetlen gyógyszerévé válik.
Ehető tinder gombák
Valójában azonban a legtöbb tindergomba nem ehető. De érdemes megpróbálni teákat, forrázatot főzni, egészséges infúziókat készíteni belőlük, vagy akár szószokat készíteni. Bár a tudósok gyakran mondják, hogy nem az ehetőségük a kérdés, hanem az, hogy egyszerűen csak rosszul tanulmányozták őket. De többféle tindergomba létezik, amelyeket meg lehet, sőt meg is kell próbálni főzni. Nagyon finom.
Pikkelyes tinder gomba, kártevő
A gomba gyógyhatásúnak is számít, de ehető is. Hozzáadhatjuk darált húshoz vagy halhoz, vagy önállóan is főzhetjük. Ha a fűszereket helyesen használják, a háztartásból senki sem sejti, miből készülnek a szelet.
párlófű
A leghíresebb ízletes tinder gomba. Sajátos színe miatt nevezték így, amikor felvágva és préselve vérhez hasonló folyadék jelenik meg. A gombát megsütjük, grillezzük, és salátákhoz adjuk.