Helyszín: Erdélyi Múzeum-Egyesület központi székháza, Kolozsvár, Jókai/Napoca utca 2–4. sz., I. emelet
Időpont: 2023. június 8, csütörtök 9.00 óra
Programfelelős: Talpas János, tel. +40745656023
A konferencia honlapja: https://www.eme.ro/emvt/
A konferencia programja:
9.00 Regisztráció
9.10 Megnyitó
9.20 Dr. Szalók Csilla (BGE KVIK, Turizmus-Vendéglátás Intézet, Budapest): A helyi kultúra dimenziói a falusi szálláshelyek tereiben és szolgáltatás kínálatában.
9.35 Dr. Hanusz Árpád (Nyíregyházi Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem): A felső – Tisza aktív turizmusának újragondolása a háború árnyékában
9.50 Dr. Tarpai József (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász): Turisztikai fejlesztések Kárpátalján a háború árnyékában.
10.05 Dr. Tokaji Ferenc (Hőforrás Szálloda, Gyula): Szállodai szolgáltatások és vendégköri igények változásai az elmúlt 35 évben.
10.20 Dr. Szakál Zoltán (Debreceni Egyetem): A 40-50 éves korosztály Tokaji desszertbor fogyasztási szokásai – kérdőíves és mélyinterjú kutatással.
10.35 Dr. Szakál Zoltán (Debreceni Egyetem): Az innovatív digitális oktatásfejlesztés az egészségturizmusban és pedagógiában (indehep) projekteredményei és jógyakorlata a turizmusmarketing oktatásánál.
10.50 Dr. Komáromi István (Nyíregyházi Egyetem): Iskola, élménypedagógia és aktívturizmus
11.05 Rozgonyiné dr. Drotár Nikolett (Nyíregyházi Egyetem): Bodrogkeresztúr a világ zsidó vallási turisztikai térképén.
11.20 Kávészünet
12.00 Dr. Lakatos Artur-Lóránd (Partium Keresztény Egyetem, Gazdaságtudományi Tanszék): Erdélyi legendárium. A fikció és fiktív helyek (kiaknázatlan) turisztikai potenciálja.
12.15 Nagypál Viola (Travelminit Kft., Kolozsvár): Elúszik-e a nyaralás az infláció hullámain?
12.30 Jánossy Aliz (Aliz konyhája, Gyergyószentmiklós): Hagyományost újszerűen! – Új irányzatok, trendek a gasztronómiában.
12.45 Horváth Zoltán, Dr. Vigh Melinda, Farkas Ildikó (Erdélyi Hangya Egyesület): 700 km a "Tündérkertben" – Faluturizmus hasznossága a Határtalanul program és a testvériskolai kapcsolatokban.
13.00 Fekete Henriett (Kárpátia Borház): A fekete gyémánt, azaz a szarvasgomba, mint turisztikai szegmens
13.15 Dr. Talpas János (BBTE, Földrajz Kar, Magyar Földrajzi Intézet, Kolozsvár): Kide turizmusának fejlesztése. Rendezvényszervezés.
13.30 Vincze-Kecskés István (Davince Tours): Kalotaszentkirály turisztikai bemutatója.
13.45 Szakmai beszélgetés a Gasztronómiai pontokról.
14.15 Kiértékelés, összegzés.
14.00 Ebéd
15.00 Látogatás a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen
18.00 Szakmai kirándulás: Magyarvista