2023. február 12., vasárnap

Tudományos jelentések: A magas aranyvessző és a saspáfrány kivonatok elnyomják a SARS-CoV-2-t

 https://www.gazeta.ru/science/news/2023/02/12/19721749.shtml?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&updated

2023. február 12., Angelica Dun
A tudósok olyan vadon élő gyógynövény-kivonatokat találtak, amelyek elnyomják a SARS-CoV-2-t
Pracar/Wikimedia
Az Emory Egyetem tudósai azt találták, hogy két vadon élő gyógynövény kivonata gátolhatja a SARS-CoV-2 azon képességét, hogy megfertőzze az élő sejteket. A tanulmány a Scientific Reports folyóiratban jelent meg .
A biológusok a magas aranyvessző ( Solidago altissima ) és a saspáfrány ( Pteridium aquilinum ) rizómájából származó kivonatok hatását vizsgálták . A kutatók hangsúlyozták, hogy hatástalan és potenciálisan veszélyes is lenne, ha ezeket a növényeket a koronavírus öngyógyítására használnák: a saspáfrány mérgező, és a hatóanyagok csak kis mennyiségben vannak jelen a növényekben.
A tudósok több mint 1800 kivonatot és 18 vegyületet elemeztek a Quave természetes termékkönyvtárából a SARS-CoV-2 elleni aktivitás szempontjából. Kísérleteket végeztek SARS-CoV-2 vírusszerű részecskékkel és sejtekkel, amelyek felületén ACE2 receptor található. Az ACE2 szükséges a vírus sejtbe való bejutásához.
A legmagasabb aktivitást a vírus elnyomásában a magas aranyvessző és a saspáfrány mutatta. A kivonatok alfa, théta, delta és gamma változatok ellen hatnak. Mindkét növényfaj Észak-Amerikában őshonos, és az amerikai őslakosok használják gyógyászati ​​célra.
A tudósok most azt tervezik, hogy kiderítik azt a pontos mechanizmust és anyagokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a növényi kivonatok megakadályozzák a vírus sejtekhez való kötődését. A jobban ismert növényi eredetű gyógyszerek közé tartozik az aszpirin (fűzből), a penicillin (gombából) és a rák elleni taxol (tiszafából).