2022. január 30., vasárnap

Daily Express (UK): zöldségek, amelyek növelik a gyomorrák kockázatát

 https://inosmi.ru/20220125/rak-252709565.html?utm_source=24smi&utm_medium=referral&utm_term=1537&utm_content=3972890&utm_campaign=2261

A rák továbbra is az egyik vezető halálok világszerte. Számos tanulmány eredményeinek elemzése szerint van egyfajta zöldség, amely növeli a rák kialakulásának kockázatát.
Adam Chapman
A rák világszerte az egyik vezető halálok. 2020-ban közel 10 millió ember halt meg bennük. Bár dollármilliárdokat fektetnek be a rák elleni gyógymódok kutatásába, az eddigi előrehaladás meglehetősen szerény. A kutatás egyik legígéretesebb területe azonban a megelőzés és a kockázatcsökkentés.
A tudósok továbbra is azt vizsgálják, hogy a konkrét életmódbeli döntések hogyan befolyásolhatják a rák kockázatát. A tudósok továbbra is azt vizsgálják, hogy az étrend hogyan befolyásolhatja a rák kockázatát, de már számos élelmiszert azonosítottak, amelyek növelhetik ezeket a kockázatokat.
Az egyik legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a keményítőtartalmú konzerv zöldségek növelhetik a rák kockázatát. Erre a következtetésre jutottak a World Cancer Research Fund (WCRF) szakértői, akik átfogó elemzést végeztek a különböző tanulmányok adataiból.
Az élelmiszerkonzerválás úgy definiálható, mint az élelmiszerek olyan feldolgozási és tartósítási folyamata, amely megállítja vagy jelentősen lassítja a romlási folyamatot és a kórokozó baktériumok kifejlődését, miközben megőrzi e termékek tápértékét, állagát és ízét.
Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése érdekében gyakran sót és savat adnak hozzájuk. A tudósok úgy vélik, hogy ez az, ami hozzájárul a gyomorrák kialakulásához. A WCRF szerint állatkísérletek kimutatták, hogy a magas sótartalom megváltoztatja a gyomor falát védő nyálka viszkozitását és fokozza a nitrozocsoportot tartalmazó vegyületek termelődését.
„Emellett a túlzott sóbevitel serkentheti a H. pylori baktériumok megtelepedését, amely köztudottan a gyomorrák egyik fő kockázati tényezője” – figyelmeztetnek az alapítvány szakértői. „Végül állatkísérletek kimutatták, hogy a magas sótartalom az étrendben elsődleges sejtkárosodás, ami szintén hozzájárul a gyomorrák kialakulásához.
Összegzésként az alapítvány szakértői hangsúlyozták, hogy "meggyőző bizonyítékok" állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a sót tartalmazó ételek fogyasztása (beleértve a nem keményítőtartalmú zöldségkonzerveket is) növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
Mik azok a nem keményítőtartalmú zöldségek?
A zöldségek két csoportra oszthatók attól függően, hogy mennyi keményítőt tartalmaznak.
Példák a nem keményítőtartalmú zöldségekre:
—sárgarépa, cékla, paszternák, fehérrépa és rutabaga, valamint zöld leveles zöldségek (például spenót és saláta)
—keresztes virágú zöldségek - egyszerűen fogalmazva, bármilyen fajta káposzta, beleértve a kínai kel, brokkolit, fehér káposztát és vízitormát
—hagyma, fokhagyma és póréhagyma
A keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, édesburgonya (yam), tápióka, szágópálma és taro magas szénhidráttartalmúak a nem keményítőtartalmú zöldségekhez képest.
Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a sós és savanyú ételek fogyasztásával kapcsolatos kockázatokról.
A British Journal of Cancer Research folyóiratban közzétett mérföldkőnek számító tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak savanyúságot, kétszeresére nőtt a gyomorrák kialakulásának kockázata.
Körülbelül 40 000 középkorú japán férfi vett részt ebben a vizsgálatban, melynek során a tudósok 11 éven keresztül követték nyomon a résztvevők étrendjét, valamint dohányzási és ivási szokásaikat.
A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a gyomorrák kialakulásának kockázata a legkevesebb sót fogyasztó japán férfiaknál 1:1000. Eközben a legtöbb sót fogyasztó férfiaknál a kockázat 1:500.
A gyomorrák fő tünetei
A gyomorráknak számos tünete lehet, de néha nehéz észrevenni őket.
Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata szerint az alábbi tünetek némelyike ​​az Ön emésztésével kapcsolatos:
—gyomorégés vagy savas reflux
—ételnyelési nehézség (dysphagia)
—hányinger vagy hányás
—emésztési zavar tünetei, például erős böfögés
—a jóllakottság érzésének gyors megjelenése étkezés közben
A gyomorrák egyéb tünetei:
—étvágytalanság vagy fogyás látható ok nélkül
—csomó a has felső részén
—fájdalom a felső hasban
—állandó fáradtságérzés és energiahiány