2021. augusztus 6., péntek

Üszők - a kifelé vezető úton. A tehenek uralma a mezőgazdaságban véget ér. Hogyan helyettesítik a teheneket a kecskék, és miért előnyös?

 https://lenta.ru/articles/2021/08/02/goats/

2021. augusztus 2., 
A tehenek hosszú évek óta kulcsszerepet játszanak a mezőgazdaságban, húsokkal és tejjel látják el az embereket. A közelmúltban azonban egyre inkább utat engednek a kecskéknek, amelyeket sok szempontból jövedelmezőbb egyszerre tartani - a kiszámíthatóbb termékárak és az alacsonyabb költségek miatt. Ezenkívül a kecskék pozitív hatással vannak a környezetre, kevesebb káros kibocsátást okoznak. Egyes gazdák még a kecskék szellemi fölényében is hisznek. Az utóbbi időben az amerikai tehénfarmokat kecskegazdaságokká kezdték átalakítani, ami precedenst teremthet, és új szintre emelheti a szembenállást. Lábas patás forradalom - a "Lenta.ru" anyagban .
Táplálja az egész világot
Világszerte a gazdák folyamatosan a tejtermelés fontosságáról beszélnek . Amerikai és európai tisztviselők éves jelentéseikben a globális élelmiszer -rendszer sarokkövének nevezik, és kiemelik a családi gazdálkodás szerepét. Nemcsak tejjel látják el az embereket szerte a világon, hanem lehetővé teszik a vidéki lakosok számára is, akik az Egyesült Államok lakosságának csaknem 20 százalékát, az Európai Unióban pedig mintegy 30 százalékát teszik ki .
„Legyen szó egy pohár hideg tejről, fagylaltról vagy feldolgozott sajtról, a tejtermékek továbbra is az egészséges táplálkozás alappillérei ” - áll az Egyesült Államok Nemzeti Gazdálkodói Szövetségének 2019. júniusi jelentésében. Azt is jelezte, hogy a tejipar adja az ország GDP -jének körülbelül egy százalékát - 628 milliárd dollárt, valamint mintegy hárommillió munkahelyet, ami évente 159 milliárd dolláros bért hoz. A szerzők azonban már akkor is elismerték, hogy van elég probléma az iparban.
Fotó: Getty

Közülük a tejárak kiszámíthatatlansága a folyamatosan változó készletek miatt. Pontosan azért, mert Amerikában a gazdaságok túlnyomó többsége otthoni és szinte nem lép kölcsönhatásba egymással, az iparág résztvevői számára nehéz kiigazítani a legfontosabb paramétereket és biztosítani a kínálatot, amely megfelel a jelenlegi keresletnek, és garantálja a valós értéket. véleményüket. Ennek eredményeként sok vállalkozás több éve veszteségeket szenved, ami a túlélés szélére sodorja őket.
A kilencvenes évek eleje óta az otthoni tejgazdaságok száma az Egyesült Államokban gyorsan csökken. 1992 és 2018 között mintegy 94 ezer gazdaságot zártak be , ami átlagosan napi tíz gazdaságnak felel meg. 2018 -ban 2731 gazdaságot számoltak fel, 2019 -ben - 3261, 2020 -ban - 2550. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium statisztikái szerint azonban a tejtermelés nem szenved a kis szereplők hanyatlásától. A 2010 -es években térfogata 14,5 százalékkal nőtt, vagyis egy tehén esetében 13,5 százalékkal.
A csapdába esett
Ez a tehenek termelékenységének növekedésének köszönhetően (2020 -ban mindegyikben 173,2 liter tej volt több, mint egy évvel korábban) és a piac konszolidációjának köszönhetően vált lehetővé: a számos kis családi játékos helyett most a nagyüzemek uralják, amelyek mindegyike legalább 2,5 ezer tehenet birtokol. Ez a tendencia a kínálat még nagyobb növekedéséhez vezetett, és tovább sújtotta az árak stabilitását és kiszámíthatóságát - a háztartások ördögi körbe kerültek.
A piaci értéke a tej gyakran van nem csak elfogadhatatlan a gazdálkodók, hanem csökkentik a költségeket. Az elmúlt években a különbség átlagosan körülbelül három dollár volt 100 literenként, a legrosszabb pillanatokban pedig 7,1 dollárra emelkedett. 2020 -ban a koronavírus -járvány hozzáadódott a korábbi problémákhoz, és a helyzet még bizonytalanabbá vált. Az év első felében a takarmányárak meredeken csökkentek, míg a tejköltség éppen ellenkezőleg, viszonylag magas szinten maradt.
Ezt részben a kormány és a Federal Reserve gazdasági segélyprogramjai segítették, amelyek segítettek fenntartani a termelők igényeit, részben pedig az ellátási láncok zavarai miatti ellátási zavarok. Ekkor azonban a tehenek által elfogyasztott kukorica és szójabab ára emelkedett, míg a tej, ellenkezőleg, drágulni kezdett.
Miután Amerikában 2020 elején rekord mértékben nőtt a tehenek összlétszáma (a nagy állattenyésztő gazdaságok túlsúlya miatt), a szakértők az év végére erőteljes csökkenést jósolnak . A tehénpopulációban az üszők (soha el nem született, a jövőre nevelt állatok) részesedése mindössze 48,8 százalék - ez az elmúlt 12 év legalacsonyabb eredménye. Ennek eredményeként a vágótehenek számának csökkenésére (egyszerűen nincs, aki helyettesítse őket) és a húsipar csökkenésére lehet számítani.
Kiszállt
Ilyen körülmények között a vermonti Brian és Stephen Jones testvérek rendkívüli megoldást találtak . Nem hagyták el a 150 éves múltra visszatekintő családi gazdaságot, és a nehézségekkel szembesülve gyökeresen megváltoztatták az üzleti modellt - megszabadultak a tehenektől és elkezdtek kecskéket nevelni. Az első fejőház építése az év elején befejeződött, és hamarosan az első adag tejet elküldték a helyi Vermont Creamery sajtgyárba.
A Joneslan farmon ma körülbelül ezer kecske található. A testvérek azt tervezik, hogy két év múlva 1,2-1,5 ezerre növelik számukat. Az istálló, amely az állatok nagy részét tartalmazza, még mindig tehén- és borjúképekkel díszített, de Jonesék bíznak benne, hogy nem térnek vissza korábbi szakterületükre. „Mindannyian növekedünk és fejlődünk” - mondja Brian. Gazdaságukkal együtt az egész amerikai kecsketenyésztés fejlesztés alatt áll. Az elmúlt 24 évben az amerikai gazdaságokban a kecskék száma több mint kétszeresére nőtt, 190 000 -ről 440 000 -re. A gazdaságok száma hasonló ütemben - 15 -ről 35 ezerre - nőtt.
Kecskesajt a szimferopoli turisztikai kiállításon
Fotó: Konstantin Mikhalchevsky / RIA Novosti
A szakértők "lassúnak, de folyamatosnak" nevezik a növekedést. Ezt támasztja alá, hogy az amerikaiak végre megkóstolták a kecskesajt ízét - sok országban a francia szakácsok példáját követve chevre -nek hívják. Vannak, akiknek kecskéket tartanak háziállatként, hogy tejet és sajtot biztosítsanak maguknak, és ugyanakkor részt vegyenek speciális kecskekiállításokon. Fokozatosan a kecsketejből származó új termékek jelennek meg a boltokban: a kefir, a vaj, a fagylalt és a joghurtok iránti kereslet egyre nagyobb.
8542 tehénfarmot zártak be az Egyesült Államokban az elmúlt három évben
A fő kecsketenyésztést állapotok vannak California, Wisconsin és Iowa, amelyben száma kecske gazdaságok eléri a 20 százaléka az összes tejipari vállalatok. De a kecskék népszerűsége gyorsan terjed más régiókban - Maine és Vermont, ahol a Jones testvérek farmja található. Fejlődnek az engedély nélküli vállalkozások is, amelyek számát nehéz számolni.
Hornato, zöld
Hasonló a helyzet Európában. Ott a kecsketenyésztés a kilencvenes években rohamosan fejlődni kezdett - nagyrészt annak köszönhetően, hogy az uniós szinten elfogadták a mezőgazdasági termékekre vonatkozó új minőségi előírásokat és a termelésükre vonatkozó higiéniai követelményeket. A gazdaságokat modernizálni kellett, ami hozzájárult a magasabb termelékenységhez. Ezt egyértelműen megerősítik a statisztikák: Európában a világ kecskeállományának mindössze 1,9 százaléka koncentrált, ami a világ tejének 15,1 százalékát és a sajt 35,1 százalékát biztosítja. A kecskék még mindig csak a térség tejelő állatainak 1,5 százalékát teszik ki, de számuk folyamatosan növekszik.
Görögországot, Franciaországot, Spanyolországot és Romániát tekintik a kecsketenyésztés vezetőinek az EU -ban . Hollandia utoléri a tejtermelés 35,5 százalékos növekedését az elmúlt tíz évben. Az USA -hoz hasonlóan az európai piacot a nagy tejgazdaságok uralják. Sokan közülük sajtot is gyártanak, ami megtakarítja a szállítási költségeket. A helyiek az elmúlt években megszerették termékeiket, és most aktívan teremtik a keresletet, amely kiegyensúlyozza a megnövekedett kínálatot.
Ezzel párhuzamosan a kecsketejet aktívan tanulmányozzák a tudósok, akik nemcsak tápértékét, hanem étrendi és hipoallergén tulajdonságait is figyelembe veszik. Ezenkívül a kecskék kevésbé igényesek táplálékban, mint a tehenek, ami azt jelenti, hogy legeltethetnek olyan helyeken, amelyek nem megfelelőek a ritka növényzetű tehenek számára (feltéve, hogy a gazdaságok elegendő legelővel rendelkeznek). Végül a kecskék segítenek bizonyos növényfajok magvak elterjesztésében, szabályozzák a tájat, és jóval kevesebb metánt termelnek, ami környezetre káros gáz, amely az utóbbi időben súlyosan sújtotta a tehenek hírnevét. Ennek eredményeként sokan dicsérik őket az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulásukért.
Vannak problémák is. Az 1990 -es és 2000 -es évek robbanásszerű növekedését és gépesítését követően az európai kecsketenyésztés megnövekedett költségekkel szembesült, ami csökkenti a vállalkozás általános jövedelmezőségét. Nehéz megjósolni, hogy a kecskék megismétlik -e a tehenek sorsát, de a szakértők a legjobbakat remélik. A közgazdászok azt javasolják, hogy állami szinten támogassák a gazdákat, például a környezetet támogató speciális támogatásokon keresztül.
Felzárkózás
Oroszország még mindig érezhetően elmarad az Egyesült Államoktól és Európától. A kecsketenyésztés még csak most kezd fejlődni, és eddig a teljes tejpiac egy százalékát foglalja el . Forgalma nem éri el az évi milliárd rubelt, és valamivel több mint 100 kecskegazdaság dolgozik az országban. A legnagyobb szereplő a Lukoz mezőgazdasági üzem, amelyet Mari El, Vladimir Kozhanov és fia Taras üzletemberek alapítottak . A vállalat gazdaságaiban több ezer kecske (a legnagyobbon - ötezer), összesen mintegy kétmillió állatállomány található.
2018 óta Kozhanovék 10 ezer kecske számára építenek farmot Mari El -ben. A tervek szerint 600 millió rubelt költenek rá - valamivel többet, mint az összes kecsketenyésztő éves bevétele. Az üzletemberek 10-15 év múlva várják a megtérülést. De ha a Lukoz diverzifikált vállalkozás, amelynek fő bevétele még mindig a tenyésztett tehenekből származik, akkor fokozatosan egyre több speciális kecskegazdaság jelenik meg a régiókban. Ezt részben elősegíti az állami támogatások aktív nyújtása: csak a Rosztovi régióban több mint egymilliárd rubelt különítettek el erre az elmúlt öt évben .
Sernur sajtgyár és kecskefarm, a "Lukoz" mezőgazdasági üzemben
Fotó: Sernur Sajtgyár és Lukoz Kecskefarm Facebook oldala
A kecskéket Oroszországban hosszú ideig hivatalosan nem tekintették tejelő állatoknak, ami azt jelenti, hogy nem voltak jogosultak kedvezményekre - az adótól a kölcsönökhöz nyújtott támogatásokig. A különböző régiók hatóságai csak az elmúlt években kezdtek kivételeket tenni bizonyos projektek - eddig általában nagy - projektek vonatkozásában. Ugyanaz a 10 ezer kecske számára fenntartott Lukoz-gazdaság évente két százalékos banki hitellel épül (a költségvetés kompenzálja a banknak a piaci árfolyammal való különbséget), a moszkvai Mirny-Adygea cég pedig ingatlanadó kedvezményeket kapott a közelmúltban kétezer fejen nyitotta meg Adyghe farmját.
A piaci szereplők az orosz kecsketenyésztés problémáinak tulajdonítják az illetékes menedzserek hiányát, akik szerintük egyszerűen nincs hová kiképzni az országon belül, valamint a gazdaságokban való tartás gyakran nem megfelelő feltételeit. Ide tartozik a levegő hőmérséklete, a betáplálás minősége, a szigetelés és a szellőzés. Sok gazdaságban a beteg állatok vannak túlsúlyban, és az alkalmazottak gyakran nem vesznek észre egészségügyi problémákat.
Egy patán
Nem minden befektető hajlandó befektetni a tejgazdaságokba - megijedt a tehénszegmenshez képest alacsony szinttől, a jövedelmezőségtől és a hosszú megtérüléstől, valamint attól, hogy a nyílt forráskódban szinte teljesen hiányzik az adott üzletről szóló hasznos információ. Bár a szakértők hangsúlyozzák, hogy megfelelő hozzáállással a kecskékből nagyobb hatékonyság érhető el, mint a tehenekből. Az átlagosan 50 kilogramm súlyú kecskék napi öt liter tejet képesek előállítani, míg a tízszer több tehenek - mindössze 15 liter tejet.
Fotó: Zamir Usmanov / Globallookpress.com
A szakértők rámutatnak , hogy a Szovjetunióban gyakorlatilag nem volt ipari kecsketenyésztés: az országban egyetlen gazdaság sem volt kecskékre szakosodott. Ennek fényében több mint 100 gazdaság már önmagában is kézzelfogható előrelépés. A kiállításokat különböző régiókban rendezik , ahol üzletemberek és gazdák kommunikálnak, és egyúttal megtudják, hogy kecskéik megfelelnek a nemzetközi szabványoknak. Az orosz gazdákat nem piaci módszerek is segítik: a 2014-ben a szankciókra reagálva bevezetett élelmiszer-embargó megszabadította őket a nyugati versenytársaktól. Az olyan áruházláncoknak köszönhetően, mint a VkusVill és az Azbuka Vkusa, a kecsketej és a sajtok egyre népszerűbbek az oroszok - legalábbis a gazdagok - körében. A szakértők minden ígéretesnek nevezik az ipart, minden hiányosság ellenére.
A kecsketenyésztést évszázadok óta beárnyékolja a tehéntejipar. De az elmúlt évtizedekben a helyzet változni kezdett: az emberiség felismerte a kecskék és tejük felsőbbrendűségét a nagyobb és kevésbé környezetbarát versenytársakkal szemben. Egyes gazdák, köztük az amerikai vermonti Jones testvérek, még a kecskéket is intelligensebb állatoknak tartják, mint a teheneket. „A kecskék határozottan több személyiséggel és természetes kíváncsisággal rendelkeznek. Folyamatosan próbálnak harapni ” - mondja Brian Jones.
Az USA -ban, Európában és Oroszországban továbbra is a tehéntej uralja a piacot, de a kecsketej fokozatosan térnyer, bár továbbra is réstermék. A Jones testvérek döntése, hogy újjáépítik a család tehén-kecske gazdaságát, szimbolikus lehet, és új trendet indíthat el. Talán az elkövetkező években a kecsketej és a kecskesajt a világon az emberek étrendjének gyakoribb részévé válik, mint a tehéné