2021. január 30., szombat

Ott nő, ahol mások nem tudnak túlélni

Január 15
Ezt a virágzó cserjét sok kertész termeszti, mivel ott nőhet, ahol más növények nem élnek túl. Vizes élőhelyekre gondolok, mert a természetben ez a cserje a víztestek mentén nő. Az ültetés során alkalmazott mezőgazdasági technológia szabályainak megfelelően, valamint egyszerű gondozással ezt a cserjét bárki megtervezheti. Tehát - égerlevelű ketrec.




Az égerlevelű cletra fajtától függően egy-két méter magas lehet. A virágzás augusztus végén kezdődik és ősz közepéig tart, majd a magok beérnek a növényre. A virágzat racemóz vagy pánikszerű, kellemes, finom illatú. Ősszel a ketrec levelei gyönyörű sárga-narancs színt kapnak. A Cletra a kert valódi dísze bármikor.



A Cletra nem bírja a tűző napsugarakat, ezért válasszon egy kissé árnyékos leszállási helyet. Azonban, ha növényét egy víztározó közelében ültetik, akkor könnyen áthelyez egy napsütéses helyet. A talaj könnyű, humusz és homok hozzáadásával savas. A lúgos talaj ennél a növénynél nem fog működni, ezért ültetéskor savanyú (magas) tőzeget kell hozzáadni az ültetési lyukhoz. A következő években a tőzeget be kell hozni a törzskör felső részébe.



A ketrec ültetéséhez azonnal válasszon állandó helyet. A Kletra nem tolerálja nagyon jól a transzplantációt, és hosszú ideig beteg lehet. Különösen igaz ez az érett növényekre.



A ketrec ültetése legjobb tavasszal. Növényt vásárolhat a kertközpontban. A fiatal növény gondozása abból áll, hogy időben bőségesen öntözzük, meglazítjuk a talajt és eltávolítjuk a gyomokat. A szép forma megőrzése érdekében formatív metszés ajánlott. A metszést ősszel végzik, a megbetegedett, letört ágakat szükségszerűen kivágják. Tavasszal egészségügyi metszést végezhet, fagyasztott ágakat kivágva az élő szövetbe.



A Cletra hidegálló növény, sikeresen növekszik a középső sávban. Számos fajta képes ellenállni a fagyoknak -28 fokig, de a hideg idő beállta előtt nem árt a cserjét összezúzni, vagy a csomagtartót tőzeggel feltölteni. Ez melegebbé teszi a növényt.



A ketrec dugványokkal, dugványokkal, gyökérszívókkal (felnőtt növényből), magvakkal terjed. A vágás meglehetősen nehéz, a túlélési arány alacsony, a gyökérképződés serkentőinek használata kötelező. A rétegekkel vagy elszívókkal történő szaporítás könnyebb szaporítási módszer. A vetőmag szaporítása alkalmazható, de ha kora a tél, akkor előfordulhat, hogy a magok nem érnek.



Az égerlevelű cletra nagyon szép növény. Tavasszal későn kezd növekedni, de ősszel minden várakozását felülmúlja. Ekkor szinte már nincs virágzó növény, és a ketrec az őszi kert gyöngyszemévé válik.