2020. február 7., péntek

Az orgona metszése: mikor, hogyan?

hobbikertész
Nincs, aki ne szeretné az orgonavirág jellegzetes, intenzív illatát. E régóta kedvelt, igen elterjedt cserje csodásan díszít bármely kertet.
Időről időre elengedhetetlen azonban a metszése ahhoz, hogy egészséges maradjon és esztétikus látványt nyújtson. Bár léteznek alacsonyabb, mindössze 3-4 méter magasra növő fajták, számos fajta a 8-10 métert is leérheti rendszeres metszés nélkül. Az orgona periodikus metszésével megelőzhetjük, hogy túlnőjön és teljesen kezelhetetlenné váljon.
Hogyan metsszük meg az orgonát?
Az orgona metszésekor gyakran nem elegendő csupán visszavágnunk a túlnőtt ágakat. Rendszerint jobb, ha az egész ágat kivágjuk. A munkához metszőollót, a vastagabb ágakhoz ágvágó ollót használjunk. Az is fontos, hogy elvirágzás után a teljes virágzatot eltávolítsuk. Ezzel megelőzzük, hogy a növény magot érleljen, másrészt másodvirágzásra késztetjük. Az ágakat mintegy egyharmad részben metsszük vissza. Azokat a földközeli hajtásokat is vágjuk ki, amelyek vélhetően a törzs föld alatti részéből indultak fejlődésnek. Annak érdekében, hogy az ogona koronája kellően szellős legyen és több fényt engedjen be, szükség lehet a korona belsejében elhelyezkedő ágak megritkítására.
Ha az idős orgornabokor túlságosan elvadult és elcsúfítja a környezetet, az egész bokrot a talaj szintjétől számítva mintegy 15-20 cm-re is visszavághatjuk. Tartsuk azonban szem előtt, hogy ilyen megoldás esetén jó ideig nélkülöznünk kell a megszokott orgonavirágokat, ugyanis mintegy 3 évig tart, amíg az újra kifejlődő bokor virágot hoz.
Fontos tudnunk, mikor célszerű az orgonát megmetszeni. A legtöbb fajta egyáltalán nem igényel metszést egészen addig, amíg a 2-2,5 méteres magasságot el nem éri. A metszés legideálisabb időpontja rögtön az elvirágzást követő időszak. Ezáltal az új hajtásoknak bőven lesz idejük kifejlődni a következő virágzási idényig. A túl későn elvégzett metszés a fiatal, fejlődő rügyek szomorú végét is jelentheti.
Ha az orgonát nagy mértékben, a talaj szintjét megközelítően vágjuk vissza, akkor ezt kora tavasszal célszerű megtennünk. Az új, egészséges hajtások a vegetációs időszakban erőteljes fejlődésnek indulnak. A vegetációs időszak végén távolítsuk el az esetlegesen rosszul fejlődött ágakat.
Az orgonabokor metszése segít tehát abban, hogy a növény egészséges maradjon és gazdagon virágozzon. Az orgona jellemzően meglehetősen szívós, ellenálló növény, és ha a metszését szakszerűen végezzük el, ezzel még életerősebbé válik