2019. szeptember 28., szombat

100 éves a Szerdahelyi ÖTE

2019. szeptember 25.  Abraham Klaudia
Megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelte szombaton a Szerdahelyi Önkéntes Tűzoltóegyesület. Az aprócska goricskói falu talán összes lakosa tagja az egyesületnek, az összetartás és a tűzoltó-hagyományok tisztelete tartja életben az egyesületet.
A jubileum megünneplése a szomszédos települések, illetve a magyarországi egyesületek képviseletében érkezett tűzoltók felvonulásával és tisztelgésével kezdődött, majd a helyi tűzoltóotthon melletti rendezvénysátorban ünnepi ülésre került sor. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Antolin Milan, a Szlovén Tűzoltószövetség alelnöke, Grof Dušan, a Községi Tűzoltószövetség elnöke, Zmor Štefan, a szövetség parancsnoka, Vörös Andrej, a Muravidéki Tűzoltószövetség alelnöke, Glavač Alojz, Marác polgármestere, Vugrinec Zsuzsi, a maráci magyar önkormányzat elnöke, illetve a magyarság más képviselői.
A díszülés a Szerdahelyi ÖTE elnöke, Papp Zoltán ünnepi gondolataival indult. A szónok felidézte a megalakulást, szólt az egyesület fejlődéséről, majd a megmaradás reményét fejezte ki. „Annak ellenére, hogy kis falunak számítunk és évről évre kevesebben vagyunk, gondoskodunk szakmai tudásunk bővítéséről és felszerelésünk korszerűsítéséről, így sikerült életben tartani az egyesületünket. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is hűek maradunk a tűzoltó-hagyományokhoz.” A meghívott magas rangú vendégek is méltatták az eseményt és az egyesület kitartó, önzetlen munkáját dicsérték.
A folytatásban elhangzott az egyesület krónikája, majd a helyi tűzoltók több éves tagságukért és önzetlen munkájukért elismeréseket vehettek át. Az egyesület legidősebb tagjaként Vörös Julij 60 éves tagságáért kapott kitüntetést. Az ünnepi műsorban a Pártosfalvi KÁi tanulói szerepeltek, az ünnepély után pedig mulatságot rendeztek.
A Szerdahelyi ÖTE 1919-ben alakult 25 taggal. 
Az első parancsnok Papp Sándor, az elnök Hováth János, a jegyző pedig Antal Ferenc volt. Az egyesület az akkori községi vezetőségtől két kézifecskendőt kapott a működéshez. 
1922-ben az első helyiség is elkészült, illetve megvásárolták az első egyenruhákat is. 1923-ban a nagyobb kézifecskendőt alkalmassá tették lófogatos vontatásra. Az évek folyamán tovább bővítették a felszerelést, majd 1929-ben megépítették a tűzoltóotthont is. 
A két világháború alatt az egyesület több tagot is elvesztett, ám később a tagság újra gyarapodni kezdett. 
1960-ban új egyenruhákat vásároltak, 1962-ben pedig a kézifecskendőt motorfecskendőre cserélték, majd zászlót is vásárolt az egyesület. 1965-ben megalakult a 10 tagú női csapat. 1978-ban bővítették a tűzoltóotthont és még ugyanebben az évben gyakorlóruhákat is vásároltak. A meglévő vászontömlők helyett műanyagtömlőket vásároltak és a kézi sziréna helyére egy nagy elektromos sziréna került. 
1984-ben egy Rosenbauer típusú motorfecskendőt vásároltak 800 literes percenkénti kapacitással. 1988-ban egy tűzoltóautót, 
2003-ben pedig víztartállyal rendelkező tűzoltóautót szereztek be. 
2013-ban új egyenruhákat és távirányítós szirénát vásároltak.
2017-től új tűzoltóautójuk van.