2019. február 17., vasárnap

III. Végvári Kolbászgyúró Verseny

Pataki Zoltán 2019. február 17., 
Gazdakörök találkozója, a hagyományőrzés és a jókedv jegyében III. Végvári Kolbászgyúró Verseny

A Végvári Magyar Gazdák Egyesülete február 16-án, szombaton harmadik alkalommal szervezte meg a kolbászgyúró versenyt, Hagyományos disznótor címmel. A rendezvény támogatói között volt a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete, a kolbászgyúró vetélkedő pedig jó alkalom volt a Temes megyei magyar gazdakörök tagjai számára a találkozásra és a vidám együttlétre.
A végvári kultúrotthonban megszervezett kolbászgyúró versenyre 13 csapat – 11 felnőtt és 2 ifjúsági csapat nevezett be: Gátalja, Igazfalva, Majláthfalva, Ótelek, Ötvösd, Pusztakeresztúr, Újmosnica, Varjas, Végvár, Zsombolya csapatai, a békéscsabai Igaz Történet csapat, valamint a pusztakeresztúri és a végvári junior csapatok. Dr. Kiss Zsolt szervező, zsűritag a Nyugati Jelennek elmondta: minden csapat kapott 10 kg sertéshúst és 10 m belet, amit a szervezők biztosítottak a végvári helyi tanács és a Smithfield húsfeldolgozó üzem támogatásával. A részvételi díj 100 lej volt csapatonként. A csapatok megdarálták és előkészítették, megfűszerezték a húst és megtöltötték a kolbászokat. A zsűri közben körbejárt és figyelembe vette a csapatok által feldíszített asztalok külsejét, a higiéniát, a kolbásztöltés technológiáját, a felhasznált eszközöket és nem utolsósorban a kolbászok által nyújtott ízvilágot. A zsűrizéshez minden csapat előkészített egy-egy kolbászmintát, amelyeket megszámoztak és lassú tűzön megsütöttek, a végső döntést a kolbászminták megkóstolása és elbírálása után hozta meg a dr. Csősz János (elnök), Benkő Zsolt, dr. Kovács Péter, Pastean Erika és dr. Kiss Zsolt összetételű zsűri. A jó hangulathoz a háttérzenét Szarvas Lajos szolgáltatta, a kolbászok elkészülte után a csapatok vidám nótázásba kezdtek, majd néhányan táncra is perdültek. A helyszínen kapható volt étel-ital, de a végvári gazdák egy-egy tál sertésmáj-levessel és finom sült hússal is megkínálták a vendég csapatokat.
Végre eljött az eredményhirdetés, a díjak kiosztásának várva várt pillanata. A rendezvény szép számú résztvevőjét Szabó László, a Végvári Gazdák Egyesületének elnöke, dr. Csősz János, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének elnöke, zsűrielnök, Csáki Károly végvári polgármester és Marossy Zoltán, a Temes Megyei RMDSZ szervezetének elnöke köszöntötték. A konferanszié szerepét ezúttal is Pastean Erika iskolaigazgató, zsűritag vállalta el, aki először a részvételi díjakat és okleveleket adta át a csapatoknak. „Minden csapat győztes és nagy tapsot érdemel! – mondta Pastean Erika, külön megdicsérve a végvári gazdák egyesületének tagságát, akik önerőből készítették elő és szervezték meg a kolbászgyúró versenyt és a jó hangulatú gazdatalálkozót. Külön tapsot érdemeltek a végvári és pusztakeresztúri ifjúsági csapatok, amekyek a jövőjét jelentik a bánsági gasztronómiai hagyományok ápolásának. A Tifán Szilveszter vezette pusztakeresztúri junior csapat teljesítményét a zsűri különdíjjal jutalmazta.
Ezután a legmagasabb pontszámokat elért csapatokat díjazta a zsűri: a harmadik helyet a Kádár György alpolgármester vezette újmosnicai csapat (magyarmedvesi erősítéssel), a második díjat a Borsos Lehel vezette békéscsabai (Magyarország) csapat, az első díjat pedig a Virág Antal vezette ötvösdi csapat érdemelte ki, amely első alkalommal nyert kolbászkészítő versenyt. Az első díjas ötvösdi sertéskolbász hagyományos fűszerezéssel (só, bors, paprika, köménymag, fokhagyma) készült, enyhén csípős változatban – tudtuk meg Virág Antal csapatvezetőtől, akinek Varga Vencel csapattársával együtt nagy tapasztalata van a disznók nevelésében, levágásában és a kolbászkészítésben. Az ötvösdi csapat is nagy hangsúlyt helyez az utánpótlás nevelésére, az ötvösdi gyerekek együtt gyúrták a kolbászt a felnőttekkel.
Csáki Károly polgármester azt ígérte, hogy jövőre még nagyobb méretű lesz a végvári kolbászgyúró verseny és a gazdákkal közösen megfontolják a szabadtéri szervezés lehetőségét, Végvár főterén.