2018. december 2., vasárnap

Interaktív tanösvény a Hármashatár-hegyen

magyarmezogazdasag.hu  2018. 12. 02., 
A budapesti Hármashatár-hegy oldalában futó Guckler Károly-sétányon épített 3,5 kilométer hosszú, 14 interaktív táblát tartalmazó tanösvényt a Pilisi Parkerdő Zrt. 15 millió forint saját forrásból. A beruházást a természetjárók, valamint terepfutók által egyaránt kedvelt sétaút 100 éves évfordulója alkalmából adták át.
Az ismeretterjesztő táblákat QR-kódokkal is ellátták Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Guckler Károly főerdőmester a 19-20.. század fordulóján a fővárosi erdőterület megújításának kezdeményezője volt. Elkötelezett szakemberként irányította a fővárosi erdőterület növelését, és minőségének javítását. Nevéhez fűződik a gyümölcstermesztés felhagyása után kopárrá vált Hármashatár-hegy újraerdősítése. Kereken 100 évvel ezelőtt pedig az ő kezdeményezésére alakították ki a Hármashatár-hegy, a Vihar-hegy és a Csúcs-hegy oldalában szinte végig szintben futó, azaz nagyobb emelkedő nélküli sétautat, ami napjainkban is a természetjárók, terepfutók egyik kedvelt célpontja. 
A tanösvény kialakításakor két új kilátóteraszt is létesítettek, ahonnan Óbuda és a főváros északi régiója tárul elénk.
Az interaktív ismeretterjesztő táblák mindegyikét ellátták QR-kóddal is, így az érdeklődők az interneten további információkhoz juthatnak a térség élővilágáról és a kilátópontokról látható táj történelméről. A beruházás kapcsán a sétaút felületének karbantartása is megtörtént, felújították az egykor kőből épített kilátópontot, asztalokat, padokat helyeztek ki, a Virágos-nyeregben tűzrakóhelyet építettek ki, pótolták a Tábor-hegyi barlanghoz vezető turistaút melletti korlát és lépcső hiányzó elemeit, és felújították a terméskő padot.
Forrás:  Pilisi Parkerdő Zrt.