2018. február 18., vasárnap

„A legjobb helye a Földnek a gazdáknál van”

2018-02-kunszentmarton-beszamolo-0012018. február 12-én a Kunszentmártoni Gazdakör székházában zajlott a „Szövetségben a magyar mezőgazdaságért” című fórum.
A rendezvény résztvevőit Benke Tibort a Kunszentmártoni Gazdakör elnöke köszöntötte.
Boldog István országgyűlési képviselő nyitó beszédében elismerően beszélt a térségben megvalósult fejlesztésekről. Mindez azért fontos, mert a mintegy 60 milliárd Ft összegű támogatásból (vidékfejlesztési támogatások nélkül) a Tiszazug leghátrányosabb települései is részesültek az elmúlt 5 évben. Kiemelt hangsúlyt fektetett a Tiszapüspökön épült izocukor gyár fontosságáról, a piaci lehetőségekről, az árstabilitásról.
2018-02-kunszentmarton-beszamolo-003Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke részletesen bemutatta az agrártálca 2010 óta végzett teljesítményeit. „A legjobb helye a Földnek a gazdáknál van”-hangsúlyozta többször is előadásában. Az elmúlt 8 évet tekintve bátran elmondhatjuk, hogy 40%-kal nőtt az állati, míg 63%-kal a növényi eredetű termékek előállítása. A magyar gazdák termékei egyre keresettebbek a külföldi piacon is. Statisztikai adatok bizonyítják továbbá, hogy a hazai és Európai Uniós forrásoknak köszönhetően többszörösére nőtt a gazdák támogatása. 2018-ban a Vidékfejlesztési Program segítségével közel 1.300 milliárd Ft összeg támogatáshoz juthatnak a mikro, kis-és középvállalkozások ma Magyarországon. 
2018-02-kunszentmarton-beszamolo-002A tisztességes termelőket védve 5%-ra csökkentették az élő és vágott sertés illetve szarvasmarha, baromfi, juh, kecske, friss tej, tojás áfát, valamint 2018. január 1-től a halét is. Kiemelt hangsúlyt helyezett az egészséges, nyomonkövethető, GMO mente, magyar élelmiszerek előállítására. Előadása végén elmondta aggályait az illegális bevándorlókkal szemben, majd köszönetet mondott a gazdáknak, hogy nap, mint hozzájárulnak a magyar gazdaság erősödéséhez, a minőségi magyar élelmiszer előállításához. A Magyar gazdák számíthatnak a kormányra!
2018-02-kunszentmarton-beszamolo-005Id. Hubai Imre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének Jász-Nagykun-Szolnok Megyei elnöke valamint Kiss Róbert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei igazgatója támogatásával adott válaszokat a kérdésekre Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke
Wenner-Várkonyi Attila Kunszentmárton polgármestere záró akkordként helyi termék kosárral köszönte meg a hasznos információkat, a kormány támogatását.