2018. január 1., hétfő

Az új Leader vidékfejlesztési pályázatok

Közel 41 milliárd forintot különített el helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program keretében. A hírt a Miniszterelnökség honlapján találtuk.
A Kormány a Partnerségi Megállapodás keretében több célt fogalmazott meg: a társadalmi együttműködés erősítését és a szegénység, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelmet.
Ezekkel együtt fontos feladat a vidéken élők számára a lakóhelyük élhetőbbé és vonzóbbá tétele. Ennek egyik eszköze a Vidékfejlesztési Program Leader kezdeményezése, amire nagy összeg, 41,3 milliárd forint áll rendelkezésre.
Magyarország teljes vidéki térségét 103 darab Helyi Akciócsoport fedi le
A 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program LEADER helyi akciócsoport címbirtokos egyesületei erre a hivatkozásra kereshetők meg Magyarország térképén.
A LEADER az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának egy egyedi módszere. Nem csak egy program, hanem egy metodika, amelynek segítségével a vidéken élők meghatározhatják a térségük hosszú távú fejlesztési célkitűzéseit, hogy azokat megvalósítva javítsák a vidéki életminőséget.
Helyi szervezés, hogy az ügy is helyi legyen
Ők már rendelkeznek olyan Helyi Fejlesztési Stratégiával, amit a Miniszterelnökség elfogadott. Az Akciócsoportok ezen stratégiákon keresztül szervezik és irányítják az illetékességi területükre jutó fejlesztési források felhasználását a 2020-ig tartó időszakban. Ezt annak érdekében teszik, hogy valóban a helyi igényeknek megfelelő projektek és fejlesztések valósuljanak meg.
A stratégiákban foglaltak megvalósítása keretében 2017. október 30-án megkezdődött az Akciócsoportok által előkészített helyi pályázati felhívások megjelenése. Az első kiírások főként a helyi gazdaságfejlesztési célokat szolgálják.