2017. október 25., szerda

Natúrparki tájsétával ünnepelték meg a nemzetközi tájnapot

Közel százötven érdeklődő vett részt a magyarországi natúrparkok által meghirdetett tájsétákon október 20-21-én. Az országszerte 12 helyszínen zajló túrák aktualitását az adta, hogy az Európai Táj Egyezmény megvalósításáért felelős Európa Tanács első alkalommal hirdette meg a Táj Nemzetközi Napját.
Névhasználati címmel rendelkező natúrparkjaink és a címszerzést tervező natúrparki kezdeményezéseink az adott térség táji örökségének védelmét és hosszú távon is fenntartható módon történő fejlesztését a helyi közösségek bevonásával, az összefogás táji léptékű kiterjesztésével igyekeznek megvalósítani. E szellemiség jegyében csatlakoztak natúrparki közösségeink a nemzetközi kezdeményezéshez, és ünnepelték meg egy tartalmas tájséta keretében a nemzetközi tájnapot, hangsúlyozva ezzel azt is, hogy a táj az emberek környezetének elengedhetetlen összetevője, közös kulturális és természeti örökségük sokszínűségének kifejezője és identitásuk alapja.
A „Tájnapi tájséták natúrparkjainkban” című rendezvénysorozat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kezdeményezésére, a Magyar Natúrpark Szövetség hatékony közreműködésével valósult meg.
A helyi szakvezetők részvételével megvalósuló, táji környezetünk alaposabb megismerését, a hagyományos helyi tudás mai hasznosítási lehetőségeinek feltárását a középpontba helyező tájséták mind szemléletformálási, mind turisztikai szempontból fontos elemét képezik hazai natúrparkjaink tevékenységének. A szakvezetéssel igénybe vehető tájséták mind több natúrpark öko- és aktív turisztikai kínálatának válhatnak egyedi elemeivé a jövőben.
A magyarországi natúrparkok további programjairól bővebb információk a www.naturparkok.hu oldalon olvashatók.
Székely Rita
MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős