2016. október 9., vasárnap

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke

A PaprikaMolnár Kft. paprikaszárító és őrlő üzeme a szegedi fűszerpaprika termelő tájkörzet szívében, Röszkén működik már több mint 10 éve.
2008-ban üzemünkben új szolgáltatást vezettünk be, mellyel szeretnénk hozzájárulni paprikás örökségünk megőrzéséhez, megismertetéséhez és a paprika újra felfedezéséhez.
Néhány száz éves magyarországi történelme során a paprika úgynevezett hungarikummá nőtte ki magát, pedig vannak a világnak részei, ahol jóval többfajta és több paprikát termelnek, mint nálunk. Mivel magyarázható mindez? A paprika termesztése és feldolgozása Szegeden és környékén hagyományokat, jellegzetes szegedi foglalkozásokat teremtett. A paprikások gondos munkájának eredményeként a 19. század végén a szegedi fűszerpaprika őrlemény az ország keresett export-cikkévé vált: Szegedet – ahogy egy amerikai magyar írta – a „paprika helyezte Földünk térképére”. A paprika szó a szegedi térségben alakult ki, de számos nyelv ismeri és használja, a nagyvilág azonosít vele bennünket, és mi is azonosítjuk vele magunkat.
Kiállításunk célja emléket állítani a Szeged környéki, különösen a röszkei és szentmihálytelki paprikás családoknak, akik megteremtették a magyar paprika hírnevét és olyan értékeket és tudást hagyományoztak ránk, melyet kötelességünk megőrizni, művelni. A kiállítás azonban nemcsak a múltnak, hanem a jövőnek is készült: a fiatalabb generációkkal is szeretnénk megismertetni, megszerettetni a paprikát. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ne tűnjön el asztalunkról a magyar paprika.
A Röszkei Paprika Parkban állandó kiállítás keretében bemutatjuk a fűszerpaprika származását, fajtáit, hagyományos és modern feldolgozását és azok eszközeit, a paprika felhasználását és értékeit, térségünk paprikás hagyományait, a kutatás-nemesítés új útjait, és sok más egyebet, élő környezetben, humorral fűszerezve.
A Park alkalmas népszerűsítő és szakmai bemutatásra. Mint oktató hely, bekapcsolható iskolák tanmenetébe, intézmények, szervezetek programjaiba. Tematikájából adódóan a kiállítás különösen érdekes mezőgazdasági, élelmiszeripari, vendéglátóipari, turisztikai, történelmi-néprajzos szakirányú, érdeklődésű csoportok számára. A szakmai látogatóknak a működő üzemet is bemutatjuk.
A kiállítás idegenvezetéssel, előzetes időpont egyeztetéssel, akár hétvégén is látogatható. A kiállítás magyar, angol, német nyelvű. Idegenvezetést magyar és angol nyelven biztosítunk.
A Röszkei Paprika Park Szegedtől 12 km-re, jól megközelíthető helyen, tömegközlekedéssel is elérhető helyen található. Partnerünk a Park melletti Forró fogadó, ahol szállás és finom paprikás ételek várják a látogatókat.
Cím: 6758, Röszke II körzet 50/B  Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.