2016. március 16., szerda

Vidékfejlesztési terv – Idén Gazdaságok korszerűsítésén lesz a hangsúly

2016.03.15. 
Az elkövetkező hét évben a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1-es intézkedés) összesen 1,018 milliárd euró pá­lyázható meg, ebből 2015-ben közel 206 millió elfogyott. Szakál András, a Mezőgazdasági Beruházásokat Kifizető Ügynökség vezérigazgatójának ígérete szerint e fejezet pályáztatását április első napjaiban indítják el.
A vezérigazgató külön felhívja a háromszékiek figyelmét, hogy kövessék figyelemmel az ügynökség honlapját, hiszen a tavalyhoz képest lesznek bizonyos változások, egyszerűsítések, a végleges pályázati eligazító füzetet pedig napokon belül közzéteszik. A támogatási kéréseket folyamatosan várják, míg az éves keretösszeg el nem fogy. A gazdaság mérete kizáró jellegű, csak a 8000 SO euró értékűnél nagyobb gazdaságok pályázhatnak.
A 4.1 fejezetben következő megvalósítások támogatását lehet kérni: farmépítés és -korszerűsítés, gabonatárolók építése, válogatósorok és csomagolók vásárlása, gazdasági utak építése és korszerűsítése, farmszintű termékfeldolgozást támogató beruházások, a feldolgozott termékek értékesítését szolgáló beruházások (pl. üzlethelyiség kialakítása a gazdaság kapujában, eladást segítő utánfutók vásárlása), öntözési rendszerek építése, mezőgazdasági gépek és felszerelések vásárlása, hűtőkocsik és állatszállító járművek vásárlása, gyümölcstermő cserjés ültetvények létrehozása.
A támogatáshoz önrész szükséges, a teljes beruházás értékének fele (50 százaléka) pályázható meg. Viszont az igényelt összeg aránya növekedhet egészen 90 százalékig (10 százalék ön­résszel), ha a pályázat bizonyos feltételeknek megfelel: 20 százalékkal kevesebb önrész szükséges, ha a pályázó 40 év alatti, és a vállalkozásként (engedélyezett fizikai személy, egyéni vagy családi vállalkozás, cég) bejegyzett gazdaságot nem több, mint öt éve létesítették; 20 százalékkal nagyobb a támogatás mértéke, ha a gazdaság hátrányos hegyvidéki övezetben található, vagy ha környezetbarát beruházás valósul meg, illetve a pályázó ökogazdálkodást folytat.
A pontozásos elbírálásnál pont jár, ha a növénytermesztő gazdaság mérete bizonyos SO-érték között mozog (12 000 és 50 000 SO euró között 15 pont, 50 000 és 100 000 euró között 13 pont, 100 000 és 250 000 euró között 11 pont). Több jár a zöldségtermesztőnek (14 pont), valamivel kevesebb az olajos és fehérjedús fajtákat (13 pont), valamint a gabonaféléket és burgonyát termesztőnek (11 pont). Pont jár akkor is, ha a termés több mint felét a gazdaságban dolgozzák fel, és még több, ha az csak egy köztes felvásárlón keresztül jut el a végleges fogyasztóig (pl. előszerződés egy panzióval).
A termelői csoport vagy szövetkezet tagjának is jár pont, ha a feldolgozás és értékesítés a szakmai szervezet tagjain keresztül valósul meg. A kiírás megengedi, hogy a termelői csoportok és szövetkezetek is pályázzanak, ezek a szakmai társulások az elbírálásnál 20 pontot kapnak. Pont jár a mezőgazdasági terület minőségi besorolása szerint is, a minisztérium honlapján megtalálható az útmutató. 
A pontosztásnál előnyben részesül, aki mezőgazdasági egyetemet (10 pont), mezőgazdasági líceumot végzett (8 pont), valamint azon szakiskolát végzettek, akik mezőgazdasági felkészítőn való részvételt igazoló diplomát tudnak felmutatni. Ugyancsak pont jár azon gazdálkodók pályázatára, akik helyi (őshonos) növényfajtákat termesztenek. Az állattenyésztők pontokat gyűjthetnek a gazdaság mérete (11–15 pont) és az elsődlegesség elve alapján (húsmarha 15 pont, tejelőfarm 14 pont, sertéstenyészállat-tartás 13 pont, sertéshizlalda 12 pont, szárnyastelep 11 pont). Pontot ér, ha a termékek feldolgozásra kerülnek a gazdaságban, és közvetlenül értékesítik azokat, ha az állattenyésztésben érvényes minőségi besorolás valamelyik csoportjába esnek. Ez a községenkénti besorolás az ügynökség honlapján tanulmányozható. Pontot ér, ha a gazdaságban származási lappal rendelkező tiszta fajtájú állatokat tenyésztenek.
A pályázatok leadása csak on-line történik idén is. Előzőleg a pályázónak be kell jelentkeznie kérés alapján a www.afir.info honlapon, a visszajelzés után felhasználói fiókot kell létrehoznia, majd a pályázatokat és mellékleteket fel kell töltenie a létrehozott fiókba. 
A pályázatot abban a megyében ellenőrzik, ahol leadták. Kivételt képeznek az építkezést is magukban foglaló támogatási kérések, ezeket a gyulafehérvári központ szakemberei ellenőrzik és bírálják el. Az eredményt a pályázóval ugyancsak interneten közlik. A fent bemutatott feltételrendszer még nem végleges, a Szakál András által ígért április elejei kiírásig még változhat, de semmiképp sem a lényeges pontokban.
Incze Péter Háromszék