2015. április 1., szerda

Lehetőségek újonnan induló ökofalvaknak

Másod előszó az eredeti kiadványhoz
E több hónap alatt elkészült , eredetileg munka dokumentum megírásával a cél azvolt, hogy Európa ökofalvairól, alternatív életközösségeiről egy minőségileg szűrő válogatás, összeállítás készüljön, a teljesség igénye nélkül, de mégis alehető legtöbb olyan ökofalvat tartalmazva, amik valami újat, valami megfontolniés tanulni valót üzennek a leendő hasonló kezdeményezéseknek, illetve a jövőfősodrású közösségeinek.
Reméljük, hogy számos jó ötlettel, illetve tanulsággal, felismeréssel és belátással szolgál mindazoknak, akik alternatív, az Új Világot és az Új Tudatosságot tanuló,megtestesítő, abban példát mutató közösségeket kívánnak létrehozni vagyazoknak tagjaivá, és így azoknak és az Új Földnek élő motorjaivá szeretnénekválni.Kiegészítésként ajánljuk az olvasó figyelmébe
Földanyánk Jogainak Egyetemes Deklarációját (tinyurl.com/Foldanya), melyet már többnyelvre lefordítottak és több év után,közreműködésünknek köszönhetően, végre magyarul is elérhető az emberi történelem ekritikus időszakában.Forrásként az Eurotopia Directory 2014 c. Kiadványt , a Globális Ökofalu Hálózat weboldalcsaládot, valamint az ökofalu közösségek weboldalait használtuk fel.
Aki az Életet szolgálja, azt az Élet szolgálja.
Budapest, az Úr 2014. esztendejében,

Fukk Bálint, az Exopolitika Magyarország (exopolitikamo.wordpress.com) a Helyi Pénz Blog(HelyiPenzSzoftver.blogspot.com) és a Nyílt Forráskódú Gazdálkodás Magyar 
( NYFG.blogspot.hu) megalkotója
Lehetőségek újonnan induló ökofalvaknak 
Néhány érdekességet, jellegzetességet figyeltünk meg a dokumentum írásaközben.
Kiegészítő pénznemek, helyi pénzek 
Rendkívül kevés helyen van kiegészítő pénznem (ahogy pontatlanul, a kifejezésrövidsége miatt magyar nyelven elterjedt, helyi pénz), ugyanakkor az ökofalvakban jellemzően kifejezetten probléma a pénzhiány, sőt nagyon nagytöbbségben pont emiatt jöttek létre, hogy olcsóságot, költséghatékonyabb életet,együttélést jelentsenek tagjaiknak. Valójában a pénz forgási sebessége a jólét legfontosabb mértéke , legyen az bármilyen pénznem.
Újenergia - technológiák (ingyen energia)
A legtöbb helyen nyitottak az alternatív energiára és újenergia technológiákra önbemutatkozásuk alapján, ennek ellenére csak a legkevesebb helyen van ilyen,az is legföljebb egy szélturbina vagy egy - két napelem. 
Nem jellemző, hogy aktívan kutatnák a lehetőségét az újenergia technológiáknak, ennek oka aszakértelem - és a pénzhiány, illetve az e közösségek tagjaira általánosságban jellemző érdeklődés ( többnyire mezőgazdálkodási érdeklődés, szemben a technikai, műszaki, fizikai érdeklődéssel).
Többnyire ezek az ökofalvak az alternatív földművelés, és nem annak és az újtudományoknak a kombinálása céljából jönnek létre: igazi paradigmaváltástabban, ahogy létezünk, a legkevesebben akarnak, tudnak tettlegesen közülük.
Számos ökofaluban, kis túlzással, a „vissza a jól bevált múltba” szemlélet adomináns, nem jellemző, hogy nagy tudású szakemberek az élet és a tudományváltozatos területeiről kapcsolódnának bennük, illetve általuk össze és törekednének új technológiák, újfajta élet, ezekhez szükséges új tudásokmegvalósítására és tesztelésére (kivéve pl. a Gemeinschaft / NetzwerkHeckenbeck közösség(http://netzwerk-heckenbeck.gmxhome.de/), illetve talán anéhány nagy, pl. Findhorn Foundation, Tamera, Damanhur – érdekességként itt van Damanhur Alkotmánya (http://www.damanhurblog.com/the-constitution-of-damanhur ), ilyen sincs a legtöbb közösségnél, de a modernkori univerzális Damanhuri Katedrálist (thetemples.org/en )sem követik mások valamilyenoknál fogva).
Érdemes lenne ezektől a nagyoktól ellesni, hogy mit érdemes, és a gyakorlatilagingatlanbérlési közösségektől, hogy mit nem érdemes.
Spirituális megvilágosodás
Kevés helyen van számottevőbb spiritualitás , és a legkevesebb helyen van jelentémaként a spirituális megvilágosodás, mindenek legfontosabbikja. Ahol jelenvan, azok azonban jellemzően patriarchátus, hierarchikus rendszerek, a gyakorlatiéletben nem képviselik az Új Világot. A patriarchátus és a matrifokális létmódkombinációjára lenne szükség (lásd Bernard Lietaer műveit).
Permakultúra ÉS Permafaktúra
A permakultúra szinte kivétel nélkül minden egyes közösség vallott fókusza. A permafaktúráról vélhetően nem is hallottak – különösen igaz ez Magyarországra,ahol a Google kereső e dokumentum megírásakor 0, tehát nulla találatot ad aszóra.A számos földműveléssel, alternatív életmóddal, alternatív mezőgazdálkodással,újfajta világgal foglalkozó magyar nyelvű weboldal helyett az Exopolitika Magyarország kellett, hogy legyen, aki ezt pótolja. A Föld tiszteletére, megtettük.
A permafaktúra a nyílt forráskódú szoftverek elve alapján való nyílt forráskódúhardverekről szól, a permakultúra átültetése az ipari világba: olyan gépek ésmódszerek kidolgozása, melyek összességében, elméleti céljukként, évezredekenát való fenntarthatóságot eredményeznek (szemben a mai kor élet - , természet - és emberellenes, valamint tönkremenetelre tervezett, fogyasztói szemléletmódszerint gyártott ipari berendezéseivel).A permafaktúráról a P2P Foundation – ön (http://p2pfoundation.net/Permafacture), a Nyílt Forráskódú Gazdálkodás ezen oldalán (http://opensourceecology.org/wiki/Permafacture_and_Blog ) lehet kiválóinformációkkal táplálkozni, illetve magyar nyelven az Eoxpolitika Magyarországezen aloldalán
Új közösségmodellek 
A részvételi demokráciával és új közösségmodellekkel alapvető szintenkísérleteznek az ökofalvak, a Döntéshozatal pontokból látszik, mennyi félemódszert alkalmaznak. Ez további, részletes kutatást igényel.
A borító üzenete
A dokumentum borítójához a képeket tudatosan válogattuk össze.Az alábbi részben ezen képek általunk jelezni kívánt üzeneteivel egészítjük ki atanulságokat.
A képek között szerepel többek között:
- az OPPT (Heather-Ann Tucci Jaraf ügyvédnő [ezen a videón a középsőhölgy] ) által kidolgozott új jogrendszer, mely sajnos azonban többnyire atengerentúli jogrendszerre, ott is legfőképpen az USA –ra vonatkozva kerültkidolgozásra

A világon három főbb jogrendszer - típus van, a common law/angolszásztengerentúli jogrendszer, a civil jog/kontinentális jogrendszer, és ateokratikus jogrendszerek, azoknak számos (transz)nemzeti változatával.Ezekre kellene mind egy új jogrendszert applikálni egy Új Világhoz. 
- a kiegészítő pénznemek (magyar nyelven a „helyi pénz” kifejezés terjedt elrövidsége miatt; 
a képen Damanhur helyi pénze szerepel , aCredito).
Elképesztő, hogy micsoda paradigmarendszer húzódik meg ma ismertvilágunk pénzrendszere és ebből fakadóan , társadalmi rendszere mögött.
c. könyvében bemutatja,honnan ered valójában az, amit pénznek és társadalomnak hiszünk szerte a bolygón, nemcsak a judeokeresztény világban.
Amíg ez a paradigmarendszer és amíg a jogrendszerek paradigmáinem változnak, addig semmi nem fog érdemben változni hétköznapiéletvitelünkben
. Ezek átalakulását pedig a tudati változás fogja okozni, ezalapvetően az egyén önfeladata, másrészről elég hosszú lefutású emberiségszinten (azért is, mert többnyire generációs kihalási alapon működik – értsd jól: öreg kutya nem tanul meg újat ugatni, ill. lásd Mary Rodwell kutatásait (http://wp.me/p2X0wC-CM).Az ökofalvakra jellemző a „hálózatról leválás”, az önellátás. Ezt azonban egy olyan jogrendszerben és pénzügyi rendszerben kénytelenek megtenni,amiből nem tudhatnak kiszakadni.
Ugyanakkor szeretik élvezni azt a katonai biztonságot és belbiztonságot amit egy ország fősodrású vezetősége biztosít. 
Nagyon nem triviális, hogy az ember békében lehet egy közösségben, anélkül, hogy megölnék, vagy jogait következmények nélkül csorbíthatnák. Ezt a biztonságot az állam garantálja, amiből ezek a közösségek kimenekülni törekszenek, de ezt a biztonságot maguknak szavatolni nem tudnák.
Az adott ország adói azok, ami a Rendszerben maradást kikényszerítik, azdönti el, mi a pénznem. 
Példaként: A kötelező társadalombiztosítását mindenkinek az adott ország pénznemében kell fizetnie. Erre mondjaBernard Lietaer , hogy az egy adott ország fizetőeszköze, hivatalos pénzneme, amiben az adót fizetni kényszerítik.
Kiegészítő pénznemek használatára a megoldás technikai szempontbólnagyon egyszerű. Legfontosabbként negatív kamatláb szükséges (angoluldemurrage, pl. a virágzó ókori Egyiptomban gabonaraktárakhoz kötötték a pénz értékét, hogy felhasználni, forgatni, és ne felhalmozni és koncentrálni - centralizálni legyen érdemes), másrészről használni kell a moderntechnológiákat, pl. az NFC -s okostelefonokat és a Cyclos – alapvetően – nyílt forráskódú kiegészítő pénznem szoftver platformjainak egyikét (http://www.cyclos.org/products ; a világon már elég sok helyenkísérletezik a Cyclos felhő alapú verzióját ,http://www.cyclos.org/cyclos4communities). Ezen ügyekben azExopolitika Magyarország által létrehozott Helyi Pénz Blog ad bővebbinformációkat(http://helyipenzszoftver.blogspot.com/).- a Nyílt Forráskódú Gazdálkodás Projekt egy 50 ipari gépből állógéppark (gép - ökológia), melyek egymással integrálhatóan és koherensen vannak megtervezve a permafaktúra elvei szerint, azzal a céllal, hogy anagyipari hatékonyságot környezetkímélően, házi jelleggel is alkalmaznilehessen, illetve, hogy a semmiből egy életközösséget, civilizációt fellehessen építeni.
A világ ökofalvai (és főleg a nyugati féltekén vannak ilyenek) két kézzelkellene, hogy kapkodjanak e lehetőség iránt , hiszen pontosan az ő problémáikat oldja meg: nincs pénz földműveléshez, önellátáshozszükséges, drága, illetve ha van is rá pályázati pénz, hamar elromló eszközökre.
E géppark ötlete és a mögötte rejlő elvek forradalmiak (lásdvideófordításainkat: http://tinyurl.com/NYFGHUN). Bizonyos okok miatt azonban kevesen csatlakoznak a világból a nyílt forráskódúkifejlesztésükhöz, pedig az önállóan elkészített gépeket borsos áronértékesíteni is lehet és megvásárolni érdemes
Az egyik ok, hogy nem a metrikus mérőrendszer szerint készülnek a tervek ezen Globális Falvak Gyártási Rendszeréhez (Global Village ConstructionSet), melynek magyar fordítása egyébként még egy lehetőséget takar: aglobális az a készlet (set) teljességére utal, minden eszközre, amiszükséges. Ők maguk is (Marcin Jakubowski vezetésével) egyébként a permakultúra elveit követik, de valahogy ők sem kezdeményezik a kapcsolatot ökofalvakkal. A másik ok, hogy nagyon nem triviális mérnöki tudás és ügyesség kell e gépek megalkotásához, jóllehet rendkívül jól dokumentáltak azösszeszerelési útmutatók, a gépek pedig a lehető legegyszerűbbentervezettek. A metrikus rendszerre való átültetés szintén fogja igényelni mérnök -informatikus- építész szakemberek önkéntes (amíg el nem adjáksaját gyártású gépeiket) munkáját.
A magyar lehetőségeket hivatott elindítani az Exopolitika Magyarország által készített Nyílt Forráskódú Gazdálkodás Magyar weboldal (http://NYFG.blogspot.hu).