2014. október 21., kedd

Támogatás méhészeknek és állattenyésztőknek

2014. október 21.,
Jó esély a juh- és szarvasmarha-tenyésztőknek

Románia Hivatalos Közlönyében is megjelentek azok a csekély összegű (de minimis) támogatásokról szóló kormányhatározatok, melyek a kedvezőtlen időjárás okozta mezőgazdasági károk enyhítését, illetve a fajtafeljavítást célozzák.
Me­gyénkben a méhészek részesülhetnek a támogatásban, ugyanakkor fajberbécsek és vemhes üszők vásárlására is folyósítanak csekély összegű vissza nem térítendő támogatást. Aki részesülni kíván ezekből, igyekeznie kell, az iratcsomókat a méhészeknek október 31-éig, az állattenyésztőknek november 10-éig kell leadniuk a mezőgazdasági igazgatóságokon. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság felkészült a kérések átvételére, külön munkacsoport alakult a méhészeti és állatvásárlási igénylések fogadására – tudtuk meg Könczei Csaba megyei agrárigazgatótól.
A de minimis támogatásokra vonatkozó törvényes előírások, a 2014-ben hozott 873-as, illetve 867-es kormányhatározat az interneten is tanulmányozható, felvilágosítást ad­nak a mezőgazdasági igazgatóságon (a http://www.dadr.covasna-ro.eu hon­lapon is szerepelnek a tudnivalók, külön listában az igényléshez szükséges iratok), az üszővásárlás esetében tanácsadással szolgálnak a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesüle­ténél is (Sepsi­szentgyörgy, Martino­vics utca 2. szám, telefon 0267 310 020 vagy 0733 961 670).
A támogatások odaítélését az EU Bizottságának 2013/1408-as szabályzata írja elő. A megfogalmazás szerint a de minimis támogatás értéke három egymást követő évben nem haladhatja meg a 15 ezer eurót jogosultakként, a támogatás nem befolyásolja a tagországok közötti kereskedelmet, sem a konkurenciát.
Enyhítik az időjárás okozta károkat
A méhészek de minimis támogatásának odaítélését a 2014/867-es határozat szabályozza (megjelent a Hivatalos Közlöny 750. számában), az igényléseket október 31-ig fogadják. A kedvezőtlen időjárás (meteorológiai hivatal mérései alapján) okozta többletkiadások részleges fedezését méhtáplálék, táplálékki­egészítők, biostimulátorok vásárlási költségeinek megtérítését szolgálja – azon termékekét, melyek megtalálhatóak a vonatkozó hivatalos jegyzékben. A 75-nél kevesebb méh­saláddal rendelkező méhészek 4 lej támogatást kaphatnak családonként, a 75-nél több családdal dolgozó méhészek juttatása 7,5 lej/család.
A méhészeti ágazat de minimis támogatására jogosultak termelői könyvvel rendelkező, fizikai személyként dolgozó méztermelők, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások, jogi személyiséggel bíró méhészek, valamint jogi személyiséggel rendelkező/nem rendelkező egyesületi formák. Az igénylési dossziéba kell fűzni a következő dokumentumok másolatait (de az eredetieket is be kell mutatni): az igénylő személyazonossági igazolványa, a cégek bírósági bejegyzése, napra láttamozott termelői könyv, igazolás a polgármesteri hivataltól a méhcsaládok számát illetően, állat-egészségügyi engedély, aktív bankszámla, a vásárolt termékek számlája.
Fajállatok vásárlását segítik
A fajberbécsek (legalább hat hónaposak) és fajüszők (14–28 hó­naposak, vemhesek) vásárlásának támo­gatását a 2014/873-as kormány­határozat szabályozza (megjelent a 755. Hivatalos Közlönyben). A kérvényeket november 10-ig fogadják. Jo­go­sultak juh- és szarvasmarha-tenyésztők, termelői könyvvel rendelkező fizikai személyek, engedélyezett fizikai személyek, egyéni és családi vállalkozások, jogi személyek, valamint jogi személyiséggel rendelkező/nem rendelkező egyesületi formák.
Az igénylőknek legkevesebb 150, legtöbb 1000 nőstény juhot (a legfiatalabb egy éves lehet) kell birtokolniuk. A szabály: egy berbécs kérhető harminc juhra, és legtöbb 700 juhra vásárolhatók. A támogatás legfennebb 2500 lej/berbécs lehet. A de minimis támogatással a következő fajtákhoz tartozó berbécsek vásárolhatóak: szuffolk, charolais, ile de france, palasi húsjuh, texel, német feketefejű, Hampshire, merinofleisch, palasi merinó, palasi tejelő juh, lacaune, fríz, awassi, cigája, teleormani fekete fejű, karakul.
Az igénylő szarvasmarha-tenyésztőknek 3–10 tehenet (legalább 28 hónaposat) kell birtokolniuk. Kivételesen igényelhetik a támogatást azok a szarvasmarhatartók is, akik kevesebb, mint három tehenet birtokolnak, és tagjai bejegyzett egyesületnek. A támogatás célja, hogy az állattenyésztő tízre egészíthesse ki tehénállományát, így kérvényezőkként legtöbb tíz üsző vásárlását segítik. A támogatás értéke 5000 lej/üsző. A vásárolható üszőfajták: Aberdeen angus, limuzin, charolaise, aubrac, román feketetarka, román tarka, szimentál, holstein, barna, jersey. 
Az igénylőknek mindkét esetben vállalniuk kell, hogy a ber­bécs-, illetve üszőállományt legalább három évig megőrzik, a leszármazottakat törzskönyveztetik (juhoknál csak a nőstényeket). Az igénylőknek rendelkezniük kell az egyéni farmjegyzékkel, állataiknak szerepelniük kell az országos állatnyilvántartásban.