2014. augusztus 17., vasárnap

Utolsó lehetőség

2014. AUGUSZTUS 16., 
Szerző: ohgy
Borszőlőink többsége a korai tavaszodás miatt szeptember közepére megérhet. Ezért a napokban végezhetjük el az utolsó permetezéseket, mivel a szerek többsége 20-30 napos élelmezésügyi várakozási idejű. E tényre nagyon oda kell figyelni az olyan erősen járványos évben, mint az idei.

Érnek a fürtök - Illusztráció 
Fotó: Németh András Péter

Lassan egy hónapja támadja folyamatosan a szőlőt a peronoszpóra, mely eddig inkább a leveleket, hajtásokat fertőzte, már csak azért is, mert a lisztharmat beelőzött a fürtökön. Nagy pedig a kísértés, mert a megbetegedett szemek, bogyók már kihasadhattak, s azokon a szürkepenész telepedett meg: megbarnult, kicsit ráncosodó szemek, majd kis penészpárnácskák jelzik jelenlétét.
Ilyenkor a gazda még menteni szeretné a menthetőt, tehát permetezne. Most még lehet hagyományos réz- és kéntartalmú anyagokkal, de később a gazdaboltokban olyan szereket is kérhetünk, melyek rövidebb idő alatt lebomlanak. Máskülönben a szőlőben szermaradvány lelhető fenn, ami nemcsak ránk veszélyes, de az élesztőgombákra is, így a must erjedésével baj lehet.
Hasonló a helyzet a már érő csemegeszőlőkkel is: nagyon észnél kell lenni az utolsó permetezés idejének megválasztásával!