2014. március 26., szerda

Vidékjáró partneri együttműködés I. félév

http://www.elotisza.hu/hirek/2014/01/20/videkjaro-partneri-egyuttmukodes-2014evi-tematikus-napjai
HÚSVÉTI SAJTNAPOK 
Időpont: Április 21.
A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kézműves sajtokat és azok készítőit. Jelenleg Magyarországon hiányzik a sajtfogyasztás kultúrája, maguk a vásárlók is kevés sajtféleséget ismernek, holott a sajt az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyaga. Ezeken a napokon a családok, baráti társaságok sajtkészítő műhelyekbe látogathatnak el, bepillantást nyerve a sajtok elkészítésének munkafolyamataiba, de mellette kóstolhatnak és vásárolhatnak is. De ami a legfontosabb: elbeszélgethetnek a sajtkészítővel, megkérdezhetik mindazt, ami érdekli őket, műhelytitkokat leshetnek el. Megnézhetik a gazdaságot, az állatokat, magát a fejést is és a feldolgozás során alkalmazott eszközöket. A sajtnapok lehetőséget adnak arra, hogy a termelők és vásárlók közötti bizalom kialakuljon és megerősödjön, valamint a városi látogatók vidékről alkotott - esetenként negatív képe - megváltozzon. A sajtosok mellett a csatlakozó borászok, vidéki éttermek, falusi vendégasztal szolgáltatók étlapján is jelen lesznek a magyar kézműves sajtok.
Főszervező:KKASE
Csatlakozók: sajtkészítők, borászok, vidéki éttermek, csárdák, szállásadók

TÁJHÁZAK NAPJA
Időpont: Április 26.
A Szent György napjához legközelebb eső szombaton, a tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitásával hazánk kistelepüléseinek egykori életmódját, paraszti világát idézzük vissza. Programjainkkal életre keltjük a pásztorélet, az állattartás hagyományát, tájházaink udvarán, közvetlen környezetében teret adunk a helyi kézműipari termékek megjelenésének, megismertetésének, s természetesen helyi finomságok is jócskán kerülnek a vendégasztalokra.
A Tájházak Napja alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.
Főszervező:Magyar Tájházszövetség
Csatlakozók: tájházak, tájház jellegű szállások, kézművesek, helyi termelők

Legendás Vidékjáró Napok
Időpontja: Április 30 - május 4.
A Legendás Vidékjáró Napok alkalmával szeretnénk megmozdítani az ország egészét és feltárni a legendák, mondák által azokat a szakrális, történelmi és misztikus helyszíneket, melyek kiváló alapjául szolgálnak a legendaturizmusnak. A tematikus napok során életre keltjük a régi mesterségeket, átélhetik a legendák által a múlt történéseit, megízlelhetik az egyes térségek különleges gasztronómiai csodáit, tájjellegű ételeit és ezáltal egyfajta időutazás részeseivé válhatnak az érdeklődők. Várak, kastélyok, templomok és egyéb legendás kis „ékszerdobozok” adják helyszínét a Legendás Vidékjáró Napoknak. Hagyja magát elkalauzolni a múlt világába, ahol akár Ön is találkozhat a már múlt homályába veszett sárkányokkal, boszorkányokkal, betyárokkal és várurakkal. Továbbá lehetőség lesz megtekinteni a különböző kézműves mesterségek fortélyait, részt venni a Legendáriumos gyermekprogramokban, és ezáltal egy felejthetetlen napot tölteni a legendák bűvöletében.
Főszervező: Alföldi Legendárium Klaszter
Csatlakozók: települések, múzeumok, várak, templomok, szerzetesrendek, helyi termelők, tájházak, helyi gasztronómiai partnerek