2013. december 24., kedd

Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) Romániában Ismeretterjesztő gazdatanfolyam a BMGVE szervezésében

Balta János, Pataki Zoltán 2013. december 17.,
Dr. Horváth József egyetemi docens előadása a TÉSZ-ek létrehozásának kulcskérdéseiről

Ismeretterjesztő tanfolyamot szervezett december 14-én Temesváron a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete, bel- és külföldi előadókkal, mintegy 50 résztvevővel, amelynek napirendjén a Termelő és Értékesítő Szövetkezetek (TÉSZ) felépítésének és működésének ismertetése volt. 
A gazdatanfolyam elsősorban Temes és Arad megyéből érkezett résztvevői meghallgatták Ledó Ferencz, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke és dr. Horváth József, az SZTE Mazőgazdasági Karának dékánja érdekes és tanulságos előadásait a magyarországi TÉSZ-ek működéséről, sikeres és kudarcot vallott TÉSZ-ekről, valamint dr. Molnár Annamária előadását a 2014–2020-as EU-költségvetési időszak mezőgazdasági pályázási lehetőségeiről. A Kárpát Régió Üzleti Hálózatot Király Csaba mutatta be, a nagyváradi Stanik István és a magyarországi Nagy József a hulladék hővel fűtött növényházakban rejlő lehetőségeket ismertették a hallgatósággal.
Csősz János BMGVE-elnök a Nyugati Jelennek elmondta: „Rendezvényünk célja tudatosítani a gazdaköri tagokkal, hogy a Termelő és Értékesítő Szövetkezetre szükség van! Ezért kértük fel a szentesi TÉSZ-nek az elnökét, a Hódmezővásárhelyi Egyetemnek a dékánját, hogy tartsanak előadást és tudassák a bánsági gazdákkal, hogy ez mennyire fontos. A mezőgazdaságunk jövője a TÉSZ-ek létrehozása. Mi első szakaszban azt szeretnénk elérni, hogy a bánsági, aradi, bihari, szatmári gazdák a szentesi TÉSZ-hez tudjanak csatlakozni, velük működjenek együtt. Ez nemcsak azt jelenti, hogy mindenki beviszi a termékeit a TÉSZ-nek. Egységesen kell megtermelni a zöldségeket, olyanokat kell termeszteni, amit el lehet adni, minőséget biztosítani, ehhez ők adják a biológiai anyagokat, magukat a palántákat, ők adják a műtrágyát, a növényvédő szereket, ők adnak mindent, amit utána a végtermékből leszámítanak. Először csatlakozzunk a magyarországi TÉSZ-ekhez, utána majd mi is megalakítjuk a sajátunkat. Amit ezen a konferencián láttunk-hallottunk, ez jelenti a számunkra a jövőt.” – mondta dr. Csősz János. A program a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósult meg.
***Szombaton Horváth Ibolya, a kisvarjasi gazdakör elnöke és a férje, László társaságában Kocsik József AMMGE-elnök is részt vett a temesvári ismeretterjesztő tanfolyamon. Az előadások után következett beszélgetés során Kocsik József ismertette az Arad megyei helyzetet, teljes mértékben egyetértve a termelési és értékesítési szövetkezetekkel kapcsolatban elhangzott, igen hasznos tudnivalókkal.