2013. december 30., hétfő

Hiánypótló szakképzés borról és borászatról

Babos Krisztina | 2013.12.29. 
Nemzetközileg elismert borászati képzést indít jövő évtől Erdély számos városában a szatmárnémeti Consult Scolari Egyesület, mely a kiterjedt WSET-rendszer (Wine and Spirit Education Trust) első akkreditált romániai központjának számít.
Szakács-Orha Imre, a szervezet oktatója szerint ezzel főképp a vendéglátóiparban, valamint az üzleti életben jelentkező igényeket igyekeznek kiszolgálni, azonban kiváló lehetőség az általános borkultúra fejlesztésére olyanok számára is, akik szeretik a bort, és el kívánják mélyíteni ismereteiket.
Mint megtudtuk, Szatmárnémetin kívül ezentúl Nagykárolyban, Zilahon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Bukarestben nyílik lehetőség a tanfolyam elvégzésére. „Egyre jobb minőségűek a Romániában előállított borok, és a nagytermelők mellett egyre több, gyakran jelentős többleterőfeszítést igénylő, úgynevezett kézműves borokat előállító kisebb pincészet jelenik meg. Egyrészt ezeket szeretnénk megismertetni, másrészt pedig úgy véljük, valóban szükség van ilyen jellegű képzésre” – magyarázta a szakértő.
Mint kifejtette: érzékelhető egy minőségbeli javulás a borokat illetően, ez azonban csakis akkor lesz tartható, ha a közízlést is sikerül felzárkóztatni, ha ismerjük és igényeljük a minőségi hazai borokat, és természetesen, ha a vendéglátók itallapján ezek is szerepelnek. Szakács-Orha Imre elmondta: a Consult Scolari Egyesület idén kapott akkreditációt a londoni székhelyű WSET-oktatóközponttól, mely több mint 50 országban van jelen, és tavaly 375 ezren tettek valamilyen fokú vizsgát többszintű képzéseik keretében.
Jövő évtől Romániában is adott lesz a lehetőség magyar, román, illetve angol nyelven borászati ismeretek elsajátítására a WSET keretében. Jelenleg alap-, illetve középfokú szintet lehet elérni a Consult Scolari képzésein, ami után további három végezhető el. Különben, ha valaki oklevelet szeretne kapni (ami hasznos lehet a vendéglátóiparban, de külföldre készülőknek, például hajón dolgozóknak is igen jól jöhet), annak angol nyelven kell vizsgáznia.
Szakács-Orha Imre szerint összesen három kezdeményezést indítottak útjára: egyikük a wine in business elnevezésű képzés. A wine in business team a Consult Scolari Egyesület által évek óta szervezett csapatépítő tréningeket színesíti majd, a jövőben ugyanis ezekbe szándékoznak beépíteni egy-egy borkóstolásról szóló modult is. A harmadik a wine in business club, melynek keretében 2013 nyarától kéthetente kóstolókat szerveznek Szatmárnémetiben, amire hazai borászatokat hívnak meg. Ennek egyébként nagy volt a sikere – míg az első összejövetelen nem érte el a húszat a jelentkezők száma, a legutolsón közel ötvenen voltak.
Lapunk érdeklődésére az oktató elmondta: az alapfokú képzés kétnapos és 400–500 lejbe kerül, ennek keretében megkóstoltatják a világ tipikus borait, mintegy kilenc félét, ezen kívül szó esik bor-étel párosításról, a pezsgőkről, illetve arról, miként kell egy bort kinyitni, és hogy kell azt tárolni. A középfokú képzés 4 napos és 1000-1200 lejbe kerül, ebben pedig már 40–50 féle bor szerepel, továbbá alaposabb elmélyülésre ad lehetőséget. A képzés költségeinek közel felét a borok beszerzése teszi ki, és minimálisan 10–12 személy jelentkezése esetén indítanak csoportot.