2013. december 24., kedd

December a kiskertekben

2013. december 17., 
Csengő szánon jön Tél,
jön, jön, nemsokára
hat hófehér himszarvas
lesz a paripája,
felhö lesz az országút,
kocsis a hóember,
amerre jár, hull a hó,
Köszöntelek December
(Tordon Ákos
A kert az év minden hónapjában folyamatosan ad munkát. Hol többet, hol kevesebbet. Decemberben a legkevesebb a munka a kertekben. A csendes, napos órákban bizonyára jólesik a kertészkedőknek egy kis mozgás a szabad levegőn. 
Ha a kertben van még felásatlan terület, azt a fagymentes időben pótolni szükséges. A tél beállta előtt ajánlott az ősz folyamán ültetett gyümölcsfacsemete meg a fagyra érzékeny növények (rózsatövek, szőlőtőkék, fügebokor) talajjal történő felkupacolása. A fákról távolítsuk el, és semlegesítsük meg a monilíás, összeszáradt gyümölcsmaradványokat ne hagyjuk fertőző forrásként a fán. A lehullott lombleveleket gereblyézzük össze és égessük el, mert így csökkenthetjük a fertőzéseknek a lehullott levelekről való terjedését. Ha a gyümölcsfák törzsét ősszel bemeszeljük, akkor a fehér felület a téli napsugarakat visszaveri, a szövetek nem melegszenek fel és elmarad a szinte naponta bekövetkező dilatáció, ezzel együtt elmarad a fagyrepedés is. Erre a célra csak ritka, könnyen folyó mésztejet készítsünk és azt vékony rétegben vigyük fel, mert a finom mészréteg nem nyújt búvóhelyet a kártevők és kórokozók számára. A téli idő a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására is. A gyökereket lehetőség szerint ki kell szedni, mert rajtuk káros penészgombák telepedhetnek meg. A kivágott gyümölcsfa helyére ugyanolyan csemetét (pl. alma helyére almát) semmi esetre ne ültessünk!
Gyümölcsöskertünk utolsó szereplője: a naspolya. Kis termetű fa vagy többnyire tövétől ágas bokor, amely a kertekben kettős célt is szolgálhat: ízes gyümölcse akkor fogyasztható, amikor nem vagyunk bőviben a gyümölcsnek, ezért joggal sorolják a gyümölcstermő növények közé. A naspolya nem igényel sok gondoskodást, nincs is vele baj, mert rendszeresen terem. Egy dolgot azonban feltétlenül meg kell jegyezni: a naspolya vesszőit nem szabad megmetszeni. Aki megmetszi a vesszőket, az a termést vágja le , mert a naspolya termőrügyei a vesszők csúcsán állnak. Lekvárt, sőt zselét is lehet főzni belőle, mert sok pektint tartalmaz.
Ne járkáljunk a gyepen, ha nedves vagy fagyott a fű. Ha elkerülhetetlen, hogy többször, esetleg nehéz súlyokkal áthaladjunk rajta, fektessünk le deszkákat, hogy megkíméljük a gyepet.
Télen is vágyunk egy-egy szál friss fűszernövényre. A cserépbe ültetett fűszernövények nemcsak illatosak és ízletesek, hanem mutatósak is, a konyhánk dísze lehet. A kapor 7-8, a bazsalikom 4-5, a majoránna 10-12 nap alatt csírázik ki. A kapor sötétben csírázó növény, a magokat néhány milliméter mélyre vessük. Ezzel ellentétben a majoránna, bazsalikom magja fényen csírázó, ezért ne fedjük le földdel. A petrezselyemet ültessük olyan magas cserépbe, amekkorában kényelmesen elfér. Az idősebb levelek elsárgulnak, de rendszeres öntözés és elegendő napfény mellett újabb hajtások képződnek. A rozmaring nehezen viseli a benti körülményeket. Elsősorban a fényhiányt sínyli meg és 1-2 hónap elteltével elpusztul. 
A fűszernövények ízét fokozhatjuk, ha heti egyszeri tápoldattal öntözzük. Csak akkor adjunk vizet, ha a cserépföld felszíne teljesen kiszáradt. A dézsás, balkonládás növényekről se feledkezzünk meg a melegebb napokon öntözzük meg, és ügyeljünk szobanövényeink párologtatására is.
Minden kedves olvasónak szép karácsonyfát, boldog karácsonyt és békés új esztendőt kivánok!
Cepan Claudiu