2013. augusztus 12., hétfő

Sikeres pályázatok Backamadarason

2013.08.12. 
Backamadarason négy gazda pályázott sikeresen uniós alapokra mezőgazdasági tevékenységük fejlesztésére – újságolta a jó hírt Turbák Zoltán, a község polgármestere. 
Az elöljáró elmondta, amikor tudomást szereztek a pályázati lehetőségről, amely keretében fiatal gazdálkodók nyerhettek uniós finanszírozást a gazdaságuk fejlesztésére, eleinte nem mertek belevágni. Végül próba–szerencse alapon, ha már adott volt a lehetőség és az általuk folytatott tevékenység megfelelt a pályázati feltételrendszernek, összeállították és benyújtották pályázataikat, és ezek kedvező elbírálásban részesültek. Szövérfi Loránd és Szőcs József méhészeti vállalkozásuk fejlesztésére, Szövérfi Gergely és László Sándor pedig gazdaságuk bővítésére nyertek finanszírozást. Szövérfi Loránd lapunk érdeklődésére kifejtette, mezőgazdasággal foglalkozó személyek pályázhattak, szántóföld-, legelőtulajdonosok, állattartók és méhészek is. Az elbíráláskor plusz pontszámot jelentett például, ha a pályázó negyven évesnél fiatalabb, és az is, hogy tagja a méhészegyesületnek. A nyertes gazdáknak három éven keresztül évi 1500 eurót folyósítanak, majd ha a harmadik év végén sorra kerülő ellenőrzésen fel tudják mutatni, hogy jelentősen fejlesztették a tevékenységüket, akkor újabb két évvel meghosszabbítják a támogatás folyósítását. 
Szövérfi Loránd öt éve foglalkozik méhészettel, a tulajdonában jelenleg 25 méhcsalád van, a mézet a környéken értékesíti. Mint mondta, már rég szerette volna bővíteni ezek számát, ezért döntött úgy, hogy kihasználja a pályázati lehetőséget. A cél, hogy a három év alatt, ameddig kapja a támogatást, 55 méhcsaládra bővüljön az állománya.
Multifunkcionális munkagépet vásároltak
Az uniós támogatást elnyerő fiatal mezőgazdászok mellett a község is sikeresen pályázott, a polgármester ottjártunkkor megmutatta a multifunkcionális munkagépet, amelyet a Leader-program keretében vásároltak. Turbák Zoltán szerint nagy segítséget jelent számukra a fűnyírásra, sáncásásra és hóeltakarításra is alkalmas, 57 ezer euró értékű munkagép, ugyanis télen tetemes összegeket emésztett fel a hóeltakarítás, ha egy erre szakosodott céggel kötöttek szerződést. A cég járművei ütemterv szerint kijöttek, hogy megtisztítsák az utakat, viszont gyakran előfordult, hogy nem éppen akkor, amikor a legnagyobb hó borította a község utcáit. A saját munkagép megoldja ezt a gondot, hiszen akkor vetik majd be, amikor arra valóban szükség van. A polgármester hozzátette, egy újabb pályázattal próbálkoznának a Leader-program keretében, ezúttal a művelődési házak új bútorzattal való felszerelésére, a világítás, hangosítás korszerűsítésére hívnának le támogatást. Menyhárt Borbála e-nepujsag.ro