2013. augusztus 15., csütörtök

Hétvégén ismét hagyományos és helyi termékek havi vására Csíkszeredában

2013.08.15. 
A vásárlók legközelebb augusztus 17–én, szombaton délelőtt 8 és 14 óra között szerezhetik be a hagyományos székely termékeket a csíkszeredai megyeháza oszlopsorai között.
Hargita Megye Tanácsa ily módon szeretné segíteni a helyi termelőket az értékesítésben, ugyanakkor a vásárlók számára is megteremti a lehetőséget, hogy rendszeresen vásárolhassanak egészséges helyi termékeket. Ez utóbbira van is kereslet, sok helyi terméket kedvelő jelezte igényét a vásárok gyakoribb megszervezésére, ugyanis egy helyen ritkán van lehetőségük beszerezni helyi hagyományos termékeket.
Az augusztusi havi vásár is bő felhozatalt kínál a különböző hagyományos helyi termékekből, úgy mint: hústermékek (házi sonka, kolbász, szalonna, hentesáruk stb.) tejtermékek (tehén-, juh-, kecske-, bivalysajt, -túrók stb.), méz (havasi, akác-, hárs-, vegyes), házikenyér, péktermékek, házi sütemények, tojások, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, zöldségfélék, valamint kézműves termékek. 
A termelő és a vásárló közvetlen kapcsolata pedig egy méltányosabb árat is jelent mindkét fél számára. Mindezen termékek lajstroma megtekinthető a www.szekelytermek.ro honlapon. 
A helyi anyagi és humánerőforrások hasznosítása, valamint a helyi termelők által előállított termékek piacra juttatásán kívül a vásárok fontos szereppel bírnak a hagyományos termékek és mesterségek megőrzése és továbbadása szempontjából is az ifjú nemzedéknek.