2013. július 19., péntek

AKÁR AZ ERKÉLYEN IS KIALAKÍTHATJUK A KONYHAKERTET!

Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak termelni, hiszen nincs is konyhakertjük. Ez így nem egészen igaz, hisz sok olyan növény van, ami akár egy erkélyládában, vagy virágcserépben is megtermelhető.
Ilyenek például a különböző fűszernövények (bazsalikom, borsikafű, kapor, fodros petrezselyem, stb.) de virágcserépben termelhető a snidling, néhány paprikaféleség (főleg a csípősek), de egy nagyobb edényben megterem például az úgynevezett jugóparadicsom, vagy a 3/4 kilósra is megnövő szívparadicsom.
Ha akad valahol egy pár négyzetméteres terület szabadon és a szomszéd se tiltakozik, ott egy picike kis konyhakert már kialakítható. Pár tő paradicsom, paprika, sárgarépa, petrezselyem, zöldhagyma, saláta, stb. Csak annyi, hogy egy-egy alkalommal nem kell elrohanni a piacra, vagy a boltba.
Egy 20-30 négyzetméteres konyhakertben már nagyon sok mindent meg lehet termelni, persze van néhány dolog, amit nem árt tudni, vagy betartani:
¤ A talajt mindig porhanyósan kell tartani, a legtöbb növény (mint például a paprika) a kimondottan laza talajt kedveli.
¤ Nem nagy baj, ha kinő a gaz a kertben, mert annak is hasznát veheted, ha kialakítasz egy 1-2 négyzetméteres komposztáló helyet. Komposztálhatod a gazt, a növényi eredetű konyhai hulladékot (zöldséghéjak) a leszüretelt növények szárát, levelét, hulladék káposztát, stb. Ha két évig komposztálsz, a harmadik évben már kiváló trágya áll rendelkezésedre.
¤ Trágyázásra kitűnően lehet használni, pl. a tyúk-, vagy a pulykatrágyát, de óvatosan kell vele bánni, mert kiégetheti a növényeket. Egy reklámszatyornyi tyúktrágya vagy 20-25 négyzetméterre is elég. Ha pedig van egy kb. 100 literes bádoghordód, akkor ebbe szórj egy reklámszatyornyi baromfitrágyát, töltsd fel vízzel, kapával, ásóval, akármivel jól keverd fel, hagyd állni a lét 2-3 napig, és ezzel a vízzel öntözd a növényeket. A levelére, ha lehet, ne kerüljön a lé, mert ha túl erős, kissé elperzselheti. A trágya legalább 2-3 feltöltéshez elég. Ha viszont csak natúrban használod, akkor a tövétől kb. 10 centire rakd a trágyát.
¤ Nagyon fontos a meglévő hely kihasználása is. Sokan termelik úgy, pl. az uborkát, hogy hagyják szabadon futni. Ez óriási helypazarlás. 4-5 négyzetméteres területen akár 40-50 kiló uborkát is megtermelhetsz, ha állványzatra futtatod. néhány karón és pár lécen kívül csak egy tekercs madzag és némi türelem kell a kötözéshez és megtermelheted az éves ubi szükségletedet.
¤ A kertészeti szakkönyvekkel nemigen érdemes foglalkozni, onnan legfeljebb csak ötleteket nyerhetsz, a kertedre vonatkozó módszereket magadnak kell kikísérletezned, mert a talaj teljesen más, mint amire a szakkönyv vonatkozik. Egy tanácsát azonban fogadd el: kétévenként cserélni kell az ágyások helyét!
¤ Az első két év általában a kísérletezésé, ennyi idő alatt kiderül, hogy a talaj mire alkalmas.
¤ A készen vásárolt magok sem mindig válnak be. Ez főleg a paprikára vonatkozik. Én már évek óta azt a módszert követem, hogy magam termelem meg a magokat is, megtermelem a palántákat és ezekben még soha sem csalódtam. Pedig a banánpaprikától a sárga californiáig, vagy 8 félét termelek. Igaz a palántanevelést már január végén megkezdem félliteres tejfölös poharakban.
¤ Érdemes kísérletezni a méteres tökkel (kolbásztök), vagy a méteres babbal is.
¤ Gondot okoznak a rovarfélék is. A krumplibogárral nehéz boldogulni, de ha csak pár sor krumpli van a kertben, akkor könnyű a petéket és a bogarakat összeszedni és elpusztítani. Ezzel a bogárral vigyázni kell, mert az utóbbi időben a paradicsomra is rászokott, a padlizsán, pedig kimondottan, a csemegéi, közé tartozik! Ha krumplibogarat akarsz látni, ültess 2-3 tő padlizsánt és nyüzsögni fognak!
¤ Ha "bio" termelést akarsz, akkor a vegyszereket sajnos nélkülöznöd kell, az egyetlen, amit használhatsz a talajfertőtlenítő. Ezt is legfeljebb 3 évenként. Ekkor egy évig nem vagy " bio" Vannak viszont újabban olyan (magyar!) bio- anyagok, amit nyugodtan felhasználhatsz, pl. a Kálmán-féle permetező-öntöző szerek. Ma már sok helyen kaphatók.
¤ Ha műtrágyát akarsz használni, akkor oldd fel az öntözővízben, és úgy locsold el a sorok között (1 kanna víz + 10 dkg műtrágya. Vigyázz, hogy ne kerüljön a növény leveleire. A műtrágyát a sorközökbe is szórhatod.
¤ Természetesen permetezni is kell. Erre nagyon bevált a csalánlé. Párkilónyit ledarálni, vagy apróra vágni, ráönteni vagy 20 liter vizet és pár nap múlva egy locsolókannával mehet a permetezés. Kétszer is felhasználható.