2013. július 26., péntek

A vártnál kevesebb idén a fokhagyma

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/a-vartnal-kevesebb-iden-a-fokhagyma-1174728
KaG Forrás: Hír TV 2013. július 25., /
A vártnál kevesebb fokhagymát tudtak betakarítani idén a makói termelők. A hagyma minősége jó lett, a terméshozamok azonban elmaradtak az átlagtól: hektáronkénti 8 tonna helyett alig 6 tonnát tudtak felszedni. A terméskiesés oka a márciusi hideg, majd az azt követő áprilisi forróság volt.
Egy makói hagymafelvásárlóban már napok óta folyamatos tisztítják, csomagolják a környéken megtermett fokhagymát. A termelők a minőséggel igen, a terméshozammal azonban nem elégedettek.
A tavasz elején még jó terméshozamot vártak a makói hagymatermelők, aztán a márciusi fagyok, az áprilisi hőség, majd a májusi nagy mennyiségű csapadék visszavetette a fejlődésben a hagymákat. „A 2013-as gyenge, közepes termésnek mondható, az utóbbi 20 év egyik leggyengébb terméséhez köthető. A hőoptimumok, amik uralkodtak itt a tenyészidő elején, közepén nem igazán ennek a növénynek kedveztek” – mondta egy őstermelő.

Míg egy átlagos évben 8 tonnát tudtak betakarítani egy hektárról a termelők, addig idén alig 6-ot. Idén, minőségtől függően 4-500 Ft körül mozog a fokhagyma kilónkénti felvásárlási ára, ami a bekerülési költségeket alig haladja meg.
A termelők abban reménykednek, hogy később, ősszel többet kapnak majd a terményeikért, ezért aki tudja beraktározza.