2013. június 6., csütörtök

Budapesten a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn

Szerző: hvg.hu
Egész éjszaka folytatták az árvíz elleni védekező munkát és a védvonalak kiépítését a Duna mentén, a Nógrád megyei szerda esti földrengés nem tett kárt a gátakban. Budapesten a Római-partot és a Margitszigetet lezárták, Budafok-Tétényből több mint kétszáz embert telepítenek ki. Ausztria és Németország már túl van az árhullámon, Pozsonyban a Duna a 2002-es vízállását is meghaladta, Budapesten hétfőn fog tetőzni a folyó. 
A videóban megszólal Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere, Pintér Ádám önkormányzati képviselő, Kádár Kristóf, Szentendre satóreferense, a városi ügyfélszolgálat vezetője, valamint egy vízügyi szakember is
A megszólalók elmondják, hogy az elmúlt ötven év egyik legnagyobb árvizére készül a város, amely ellen a mobilgát megvédi ugyan a települést, de nem mindenhol van ilyen védmű - a Pap-szigeten és környlékén, valamint a patakmedreknél ugyanis még szükség van az önkéntesek segítségére.
Nem a meder aljától számítják egy-egy folyó vízoszlopának magasságát, hanem a valaha mért legalacsonyabb vízszinttől, azaz a vízmérce nem ér le a folyó fenekéig.
2013. június 06., csütörtök | 10:32 Rablót fogtak az árvízi védekezést biztosító rendőrök
Rablás miatt körözött bűnözőt fogtak el az árvízi védekezést biztosító rendőrök Almásfüzitőn – tudta meg a HavariaPress. Az almásfüzitői iparvágányok között gyalogló, a bíróság által, rablás miatt keresett férfit szerdán állították meg igazoltatásra a komáromi rendőrök. Iratai ellenőrzése során derült ki, hogy a Tatai Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. A 47 éves tatai férfit a járőrök elfogták, őrizetbe vették, majd a Tatabányai Rendőrkapitányság fogdájára szállították.
Eddig 80 ezer homokzsákot raktak le Sződliget megvédése érdekében a 2-es útra, az alkalmi gát építésével estére végeznek, mert éjszaka elérheti a Duna a főutat – közölte a község polgármestere csütörtök az MTI–vel.
2013. június 06., csütörtök | 10:30 Nem lehet átkelni az Újpesti Vasúti Hídon
A BKK tájékoztatása szerint gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti Vasúti hídon a védekezési munkálatok miatt.
2013. június 06., csütörtök | 10:27 Árvízhelyzet képekben - folyamatosan frissülő galériánk
Fotó: Fazekas István
A Jobbik azt kezdeményezi a házbizottság csütörtöki ülésén, hogy az Országgyűlés jövő heti ülését halasszák el az árvízi helyzet miatt az áradás levonulását követő napokra – tájékoztatott az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője. Vona Gábor közleményében úgy fogalmazott: "ezekben a vészterhes időkben nemzeti összefogásra van szükség, az állami szervek, hatóságok és segítőkész civilek együttműködésére politikai hovatartozástól függetlenül".
Az árvíz miatt lezárták a rakpartokat, ezért jelentősen megnövekedett a forgalom Budapest belső területein. A dugóban a BKK buszai is hosszabb menetidővel járnak, a BKK azt kéri, hogy aki teheti, kerülje el a főváros belső területeit.
A kormányfő Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában járta be az árvíz sújtotta területeket. A kormányfő Facebook-oldalán hatperces videóval dokumentálták a látogatást.
A húsz családot nem kellett evakuálni, maguktól hagyták el a hullámtérben lévő házukat – közölte a polgármester.
2013. június 06., csütörtök | 09:21 Kisoroszit körbezárja a DunaVárhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik. Orbán Viktor reggeli sajtótájékoztatóján ezt lényegében már tényként kezelte.
2013. június 06., csütörtök | 08:58 Komáromban és Dunaalmásnál péntekre elkészülnek a védművek Az árvízvédelmi töltések megerősítését és magasítását Komáromban és Dunaalmásnál pénteken befejezik, a Komárom-Almásfüzitői vasúti védvonal kiépítése szintén péntekre készül el – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a honlapján.
Komáromban a Duna tetőzése szombat éjfél után várható 820-840 centiméter körüli szinten. Ott 2002-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 801 centimétert.
2013. június 06., csütörtök | 08:54 Vigyen magával (ingyen) még egy segítőt!
A Duna mentén most nagy szükség van minden segítő kézre, önkéntesből nincs hiány, az eljutásban pedig az Oszkár telekocsi rendszer segít – írják a Facebookon.
Aki az árvízi védekezéshez utazik, vagy szívesen vállalná a védekezésben részt vevők szállítását (lehetőleg térítésmentesen), írja be az @arviz jelölőt a hirdetése megjegyzésébe, így a listázóban kiemelten szerepel hirdetése. Az árvízi védekezés helyszíneit, jelentkezési információkat itt találhat!
Az árvizek, belvizek élelmiszer-biztonsági kockázatot is rejtenek. A Nébih lakossági és vállalkozói tájékoztatójában a felkészülésre, az árvíz alatti és az azt követő időszakra is találhatnak élelmiszer-biztonsági tanácsokat az érintettek.
2013. június 06., csütörtök | 08:39 Orbán utasította a főispánt!
A miniszterelnök csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy utasította az árvízi védekezésben való részvételre "a Komárom-Esztergom megyei főispánt", majd némi tétovázás után kijavította magát "kormányhivatalra".
Sajtótájékoztatót tartott a miniszterlenök és a főpolgármester az árvízhelyzetről. Tarlós cáfolta, hogy a Duna elönti a 4-es metrót, Orbán pedig megdicsérte a nemzeti együttműködést.
Fotó: MTI/Kovács Attila
Esztergomban, a Prímás-szigeten megszüntették az áram- és a vízszolgáltatást az árvíz miatt. Megkezdik a sziget átvizsgálását, hogy senki ne maradjon a területen – közölte a katasztrófavédelem esztergomi szervezetének vezetője csütörtökön az MTI-vel. Stolczenberger Tibor elmondta, hogy a Duna vízállása a városnál csütörtök reggel elérte a 655 centimétert, meghaladva ezzel a harmadfokú készültség szintjét. Éjfél és hajnali 5 óra között 15 centimétert emelkedett a víz szintje.
Csekély mértékben a várt szint alatt – mintegy 10,7 méteren – tetőzött csütörtökön kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben. Helyszíni jelentések szerint a gátak kibírták a nyomást, és délelőtt a vízszint csökkenésével lehet számolni. A 2002-es, tehát az eddigi legnagyobb árvíz idején az Elba Ústínál 11,96 centiméteres szinten tetőzött. Normális körülmények között a folyó vízszintje három méter körül van.
Fotó: MTI/Kallos Bea 
2013. június 06., csütörtök | 07:37 Vonatpótló jár a Komárom-Esztergom vonalon
Nincsenek nagyobb késések a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon, bár a nap folyamán 10-15 perccel hosszabb menetidőre kell számítani. A Komárom-Esztergom vonalon azonban továbbra sem járnak a szerelvények a Duna magas vízállása miatt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad.
A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.
A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre tovább emelkedett a folyó vízszintje, Gross-Enzersdorf település és a szlovák határhoz közeli Hainburg között, és egy 35 kilométeres szakaszon a víz mindössze 30 centiméterrel a gátak pereme alatt hömpölygött. Hainburgban, ahol előző nap a település egy részét elöntötte az ár, folyamatosan szivattyúzzák a vizet a házakból.
A hetekig tartó esőzések után az Elbán Csehország felől érkező árhullám várhatóan csütörtök délután tetőzik a kelet-németországi Drezdánál. Csak a hét végére hömpölyög le az ár az ország északnyugati részén fekvő torkolatvidékhez, ezért elhúzódó védekezésre kell felkészülni.
Fotó: MTI / EPA / Andreas Gebert
A folyó felső szakaszán, Szászországban Pirna, Meissen és Riesa városának több negyedét elöntötte az Elba. Egyik mellékfolyója, a Saale a Szász-Anhalt tartományi Hallét fenyegeti, a Mulde pedig Bitterfeldet. A Duna bajorországi szakaszán csökken a vízállás, de a Deggendorf járás területén történt gátszakadás miatt több településen továbbra is csak a házak teteje látszik ki a vízből.
2013. június 06., csütörtök | 06:40 Lezárták a győri Radó-szigetet
Győr városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az áradás miatt. Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs csoportvezetője közölte az MTI-vel, hogy élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalogosan, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig.
A szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe, és a megáradt folyóba fulladhatnak – jegyezte meg.
2013. június 06., csütörtök | 06:27 Tovább emelkedett a Duna vízszintje
Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után. A tetőzést a fővárosban hétfőn napközbenre várják, 885 centiméteren.
A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton.
Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható.
Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.
2013. június 06., csütörtök | 06:15 Közel ötezren segítik a védekezést Győr megyében
Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben – közölte csütörtökön kora reggel az MTI-vel a katasztrófavédelem megyei szóvivője. Dobos Viktória hadnagy jelezte: a 4700 emberből mintegy ezren vízügyi szakemberek. Eddig a megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés.
Tájékoztatása szerint Győrújfalun háromszáz, Mecséren négyszáz méter, Győrzámolyon hét kilométeres szakaszon, Ásványrárón egy, Dunaszentpálon pedig három és fél kilométeres szakaszon dolgoznak a szakemberek.
A szóvivő jelezte, hogy Vámosszabadin a magas vízszint miatt lezárt, Szlovákiába vezető ártéri hidat 200 tonna mart aszfalttal terhelték le estére; itt 700 méteres szakaszon 30 centiméteres védművet emeltek 20 ezer homokzsákból. Gönyűn az árvízi védművek 95 százalékának kiépítésével végeztek estére.
A szigetközi Győrladamér és Dunaszeg között estére a tervezett szinten összeért a gát homokzsák-magasítása – tette hozzá. Jelezte azt is: a karitatív szervezetek és az önkéntesek mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is segített a munkálatokban, homokzsákok töltésével. Megemlítette azt is: kedd óta Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője is a helyszínen segíti a munkálatokat.
2013. június 06., csütörtök | 05:55 Több mint 200 embert kell kitelepíteni Budafokról
Csütörtöktől péntek délig kétszázhuszonegy embert telepítenek ki Budapest XXII. kerületében a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből – közölte Budafok-Tétény sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.
Sengel Ferenc tájékoztatása szerint az ott lakókat a Gyár utcából és a Horgász-telepről kell ideiglenesen kitelepíteni. Az érintetteknek a nagytétényi Bartók Béla két-tannyelvű iskolában biztosítanak szálláshelyet. A kitelepítettek között 25 gyermek is van.
Szabolcs Attila polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek szerda este azt mondta, hogy a jelenlegi tervek szerint csütörtök délben kezdik a kitelepítést. A polgármester hozzátette: mivel a lakóterület a hullámtérben fekszik, homokzsákokból az ottlakók és önkéntesek segítségével ideiglenes gát építésébe kezdenek, hogy megpróbálják megóvni az épületeket az árvíztől.
A polgármester Németh Zoltán fideszes országgyűlési képviselővel közös felhívásban kéri a XXII. kerületi polgárokat, hogy minél többen vegyenek részt az árvíz elleni védekezésben. Az önkéntesek tevékenységét a katasztrófavédelem szakemberei és az önkormányzat által kijelölt "válságstáb" tagjai közösen irányítják.
2013. június 06., csütörtök | 05:50 Tájékozódjon a tegnapi eseményekről
A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn napközben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint; délelőtt összeül a szervezet tudományos tanácsa.
A folyó vízszintje négy óra alatt további 9 centiméterrel, 699 centiméterre emelkedett a fővárosban. Az eddigi legnagyobb, 2006-ban mért szintet hétfőn 25 centiméterrel haladhatja meg a vízállás.
Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett – írta a szervezet.
2013. június 06., csütörtök | 05:40 Nem tett kárt a gátakban a földrengés
A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a szerda esti földrengés semmilyen károsodást nem okozott a Duna-menti védművekben – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.
Siklósi Gabriella tájékoztatása szerint a szolgálat munkatársai azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását.
2013. június 06., csütörtök | 05:38 A földrengés ellenére építették a gátakat az éjjel
Az érsekvadkerti földrengés nem befolyásolta a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatták a védvonalak építését – közölte az MTI-vel Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán késő este.
Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatta a védvonalak építését.
A főváros területén egész éjszaka két kiemelt helyszínen folyt a védőgátak építése, a Római-parton 1700 méter hosszan, míg a Margitszigeten 5400 méteren.