2013. május 25., szombat

Jövedelembevallás Mezőgazdasági tevékenységet folytató magánszemélyek figyelmébe!

Balázs Katalin 013. május 15., 
Mindazok az adófizető magánszemélyek, akik mezőgazdasági tevékenységből jövedelmet realizálnak, az adótörvénykönyv 74. cikkelyének értelmében kötelesek az előző évre – a 2012-es esztendőre – vonatkozóan kitölteni és benyújtani a 221-es űrlapot. 
Ez a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmekre (jövedelmi normákra kivetett adóra) vonatkozó nyilatkozat.
Az Arad Megyei Közpénzügyi Főigazgatóság ezúton is felhívja a kérdésben érintett magánszemélyek figyelmét arra, hogy a nyilatkozat leadási határideje május 27. (tekintettel arra, hogy május 25-e szombati napra esik).
A nyilatkozat leadása kötelező mindazokra a magánszemélyekre (azokra is, akik nem rendelkeznek PF engedéllyel, akiknek nincs magán vagy családi vállalkozása) akik itt Romániában mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmet realizálnak, melyek esetében a nettó jövedelmet a jövedelmi norma alapján számítják ki.
Az alábbi mezőgazdasági tevékenységekről van szó: növénytermesztés; szőlő- és gyümölcsfa-ültetvények kihasználása; állattenyésztés, állati eredetű termékek nyers állapotban történő forgalmazása.
Az említett nyilatkozatot nem a földjét haszonbérbe, árendába adó személynek kell leadnia, hanem annak, aki a földet haszonbérbe vette.
Călin Arusti sajtószóvivő elmondta, hogy a 221-es űrlapot ingyen bocsátják az adófizetők rendelkezésére, de letölthető a www.anaf.ro honlapról is.
Ne feledjék tehát: a kitöltött 221-es nyilatkozatok leadási határideje május 27-e, hétfő!