2013. április 24., szerda

Határtalan vándortúra a Körösök völgyében májusban

2013.04.24. 
A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület harmadik alkalommal rendezi meg a román-magyar határon átívelő, a Körösök völgye természeti és kulturális értékeit bemutató vándortúrát, amelynek résztvevői május 15. és 20. között gyalogosan, vízi eszközökkel és kerékpáron járhatják a területet.
Izsó Gábor, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület alelnöke a túrát beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vándortúra állandó fővédnöke Tőkés László EP-képviselő, aki a rendezvényt a Körösök mentén élő magyarok fontos találkozójának tekinti, az összetartozás jelképének.
A túrán a résztvevők megismerhetik a román-magyar határt átszelő Fehér-, Fekete- és Kettős-Körös természeti tájait, a folyók mentén élő, magyarlakta települések kulturális értékeit. A túrákat a rendezvény társszervezője, a Százlábú Egyesület szakemberei vezetik. A túrákhoz egy napra is lehet csatlakozni, a több napra érkezők a romániai falvakban találnak szálláshelyet, amelyet az önkormányzatok és a helyi egyházak nyújtanak. A rendezvényt az önkormányzatok és a civil szervezetek mellett az idén a református egyház is támogatja.
A Körösök Völgye Határtalan Vándortúra ezúttal öt- plusz egynapos lesz. Az első napon az érdeklődők gyalogtúrán vehetnek részt a Szentháromság-vízesésnél. A vándortúra földön, vízen és kerékpáron az Erdélyi-szigethegységtől, Köröstárkányból indul május 16-án. Az út vízen 150 kilométer, kerékpáron 290 kilométer hosszú, áthalad a Belényesi-medencén halad át, a Borzi-szoroson keresztül érinti a Fekete-Körös völgyének javarészt magyar lakta településeit, itthon pedig Gyula és Békéscsaba városait érintve Békésen fejeződik be – mondta Izsó Gábor.
Kiemelte: a túrázók a határt elérve ideiglenes határnyitás keretében lépnek be Magyarországra, közvetítve a Körösök határtalanságának üzenetét, a schengeni határnyitás jelentőségét.
A sajtótájékoztatón Komlósi Norbert, Nagyzerind alpolgármestere elmondta: ez évben is Nagyzerind lesz a túraútvonal utolsó állomása a román oldalon. A település ünnepséggel és gazdag esti programokkal várja az oda érkező túrázókat. MTI