2013. április 24., szerda

A HÉTVÉGÉN GYULA A PÁLINKA FŐVÁROSA - MEGKEZDŐDÖTT A XIV. KISÜSTI PÁLINKAFESZTIVÁL

Lovász Sándor: Gyulát már nemcsak a kolbászáról, hanem a pálinkájáról is ismerheti a világ
GYULAI HÍRLAP • O. Sz.  2013. április 19.
A pálinkafesztivál első estéjén a Bikini vonzotta a tömegeket. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Ma délután megkezdődött a XIV. Kisüsti Pálinkafesztivál Gyulán. Az elmúlt napokban a gyulai vár mellett elterülő várkertben felépült a tekintélyes méretű fesztiválsátor, amely ma végre megtelt a szórakozni vágyó tömegekkel. A csemeték nagy örömére megnyitott a vidámpark, a kíváncsiak meg kutakodhattak a népművészeti- és egyéb kiállítások, vásárok között.
Az esti hivatalos megnyitó ünnepségen dr. Mitnyan György, a fővárosi önkormányzat főpolgármesteri hivatalának önkormányzati főtanácsadója köszöntötte a fesztivál közönségét, és tolmácsolta Tarlós István főpolgármester üdvözletét, majd átadta Budapest kulcsaitLovász Sándor főszervező-ötletgazdának és Galbács Mihálynak, Gyula város alpolgármesterének. Városvezetőnk a kulcsok átvétele után elmondta, nagy öröm Gyula városnak, hogy helyet adhat a pálinkafesztiválnak, majd jó időt kívánt a rendezvényhez, s jó szórakozást a jelenlévőknek. Lovász Sándor kijelentette, ma Gyulát már nem csak a kolbászáról, hanem a pálinkájáról is ismerheti a világ.
A megnyitó után a több mint harminc éve alakult Bikini zenekar csapott a húrok közé, hogy a sokak életében mérföldköveknek számító dalaival indítsa el a pálinkaünnepet. Az évtizedek alatt megszámlálhatatlan slágert szerző bandának nem kis munkába tellett, hogy kielégítse közönségét. Koncertjük után hajnalig tartó sátorbálon vehetnek részt a fáradhatatlanok. Az előrelátóbbja csínján bánik a mulatsággal, hisz az élet vizének ünnepe egész hétvégén fog tartani!
***
A XIV. Kisüsti Pálinkafesztivál további programjai:
Látványos disznóvágással indul a szombat 8 órától. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, a Gyulahús Kft. és Gyula Város Önkormányzata Kiss Szilárd orosz mezőgazdasági attasé számára megítélte a Gyulai Kolbászlovag címet. A próbát és kolbászlovagi fogadalomtételt 10 órakor láthatják az érdeklődők. Eközben jótékonysági gyermekprogramot tart Mikus Éva, Mészáros Ilona és Gerhard Stengel. A GYAKI Erkel Ferenc Művészetoktatási Iskola néptánc szakának táncbemutatója délben kezdődik, 14 órakor a XVI. századi vitézi tábori életképeibe pillanthatnak bele a fesztivál vendégei a vár mellett. A lovagrendek felvonulása 15 órakor indul a Százéves cukrászdától a várkertbe, hogy megtartsák a Magyar Pálinka Lovagrend avatási szertartását a várudvarban, majd a Szent Vince Borrend Borlovagok ünnepét a sátor színpadán. Ezután kihirdetik a II. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa, benne a XXI. Magyar Országos Pálinka-, Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat verseny és a V. Kizárólag Pálinka- Gyümölcspárlat Alapú Italok, Likőrök Nemzetközi Verseny eredményeit. A versenyekre összesen 220 jelentkező 756 mintával nevezett, hazánkon kívül 7 országból, Örményországból, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Belgiumból és - legmesszebbről - Thaiföldről érkezett, ahonnan banánpárlattal neveztek. Hagyományosan egyszerre koccinthatnak a népek 19.15-től, majd a Magna Cum Laude ad koncertet, és Oszlács Norbert (dj Oszi) szolgáltatja a nosztalgiadiszkót. Éjféltől erotikus hastáncshow borzolja a férfikedélyeket.
Vasárnap 9 órakor hatodik alkalommal rendezik meg a Főzzük körbe a várat Gyulai kolbásszal és pálinkával című nemzetközi főzőversenyt, 10 órától ismét játékos kvízműsorral szórakoztatják a gyerekeket a gyulai mecénások, majd délben is zenés gyermekműsort láthatnak a csemeték. Bíró Mariann slágerénekes 13.30-kor felidézi a legnépszerűbb slágereket, majd Bíró Ferenc közreműködésével hawaii-gitáron is felcsendülnek a régi ismerős dallamok. A Magyar Pálinka Szépe Verseny 14.30-kor kezdődik, amely után kidobolják, ki volt a legszebb leányzó, kiderül, ki főzte a legjobbat, és a gyümölcskészítmények megmérettetésén ki viszi a prímet. A Voice Band és barátai - Pál Dénes, Gájer Bálint, Veres Mónika „Nika”, Heincz Gábor „Biga” – 18.30-kor kezdi szórakoztatni a népet, majd 20 órától a Hooligans zenekar koncertje zárja a programok sorát.
A fesztivál napjain a belépés délig ingyenes, ezután 800 forintos napijegy kapható.

Képünkön (balról) dr. Mitnyan György, Lovász Sándor és Galbács Mihály, Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs