2013. március 22., péntek

EM: egy meglepő felfedezés - A mikroorganizmusok

Olyan kis élő egységek, amelyek túl aprók ahhoz, hogy szabad szemmel láthatók lennének. A természetben mindenütt előfordulnak: levegőben, talajban, vizekben, emberi és állati szervezetekben. Hajlamosak vagyunk, hogy ezeket a mikroorganizmusokat csak a kelletlen fertőzésekkel, betegségekkel, olyan kellemetlenségekkel társítsuk, mint a megromlott élelmiszerek, rossz szagok, penész vagy a lisztharmat. Azonban a mikroorganizmusok legnagyobb része nélkülözhetetlen a Föld ökológiai egyensúlyának a fenntartásában, és olyan vegyi folyamatokat irányítanak, amelyek lehetővé teszik bármilyen más szervezet számára – beleértve az embert is –, hogy élni tudjanak.
1982-ben dr. Teruo Higa, az okinawai Ryukyus egyetem mezőgazdasági professzora gyökeres változtatást vezetett be a világon a mikrobiológia területén. Több mint 20 évig tartó kutatás nyomán a természetben előforduló jótékony mikroorganizmusoknak egy sajátos csoportját fedezte fel. Ezek erős antioxidáns és rothadás elleni tulajdonságokkal bírnak. Más szavakkal: bámulatos képességekkel rendelkeznek, hogy életre keltsenek, helyreállítsanak és megóvjanak. Ezt a csoportot hasznos (effektív) mikroorganizmusoknak (EM) nevezte el. Az EM aerob (oxigén jelenlétében túlélő) és anaerob (levegő hiányában túlélő) kultúrák keveréke, mely egyetlen folyékony oldatban képes a szimbiotikus együttélésre.
A mikroorganizmusok döntik el, hogy a természet milyen irányt követ: a regenerálódást (élet-egészség-vitalitás), vagy a degenerációt (degradáció-rothadás, pusztulás, betegség, szennyeződés-oxidáció). A talaj állapota jól mutatja, hogy működik ez az erő a természetben. Azok a talajok, amelyekben a regeneratív, hasznos mikroorganizmus-fajok vannak túlsúlyban, betegség-, ártalommentesek és figyelemre méltó terméshozamokat eredményeznek. A talaj minősége tovább javul anélkül, hogy szükség volna a mezőgazdasági vegyszerekre. Az intenzíven mezőgazdasági vegyszerekkel kezelt talajok esetében gyenge termésnövekedéssel, kórokozók támadásával és betegségek kialakulásával számolhatunk. Az EM ilyen talajokban való alkalmazása helyreállítja a mikrobiális egyensúlyt és biztosítja a hasznos mikroorganizmusok uralkodó szerepét.
Szemléletváltás szükséges
Az EM világszerte előforduló hasznos mikroorganizmusokat tartalmaz. A mikroorganizmusok három fő csoportja a fotoszintetizáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat és élesztőket foglalja magába. Ezek közül a tenyészetek közül többet is felhasználnak a sajt, joghurt, kenyér, szójamártás, savanyúságok, a miszo, savanyúkáposzta, sör és más közönséges erjesztett élelmiszerek, lepárolt szeszek előállításánál. Az EM1® rajta van a szerves anyagokat ellenőrző intézmények – OMRI (Organic Material Review Institute) – listáján. Az EM nem mérgező vagy kórokozó, biztonságos az ember, állat és a környezet szempontjából.
Az emberi társadalmat Damoklész kardjaként fenyegető legsúlyosabb problémák rangsorolása kiemelten az élelmiszerhiányra, környezetszennyezésre, egészségünk veszélyeztetettségére valamint az energiaelőállítás/gazdálkodás ellentmondásos vagy következetlen megoldásaira mutat rá. Olyan szemléletváltásnak a korába érkeztünk, amikor az egymás hatásait kiegészítő és felerősítő biotechnológiai alkalmazásokra kell hangsúlyt fektetni életünk minden humánökológiai aspektusában.
A világszerte elterjedt EM-technológiák képesek maximálisan sikeres válaszokat nyújtani a válságkezelés és krízis széles körű problémáinak enyhítésére és felszámolására.
Az Oázis Alapítvány és a nyárádszeredai kertészeti napok meghívott előadója, Pancsity Ferenc megfogalmazásában küldetésünknek valljuk az emberi társadalom és a természet között felborult egyensúly visszaállításának támogatását. 2004-ben kapott egy üveg EM-BIO-t ajándékba egy ausztriai ismerősétől, majd a japán kutatócsoport által írt és kiadott, Forradalom a Föld megmentéséért című könyv elolvasása mélyen elgondolkodtatta, ugyanis mindig érdekelte a környezettudatos gondolkodás, testünk és környezetünk tisztán tartása.
Öngyógyítás
Kiutazott Japánba, ahol EM-kon-ferencián vett részt Okinawában. Meggyőződhetett a könyvben leírtak hitelességéről. Hazaérkezése után, 2005 áprilisától kizárólag az EM-BIO termékcsalád gyártásával, fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik.
Közös feladatként fogalmazódott meg, hogy az érintett területek szakértőinek bevonásával alakuljon szakmai konzorcium, amely Romániában elsőként Marosvásárhelyen is beindítaná az EM technológiatranszfer központot.
Minden élőlénynek és minden fajta, életet támogató folyamatnak a motorját a mikroorganizmusok képezik. Erre mit tesz az ember? Évtizedek óta csak pusztítja azokat. Vegyszerekkel a földjeinket, vizeinket, gyógyszerekkel az állatvilágot és saját szervezetünket. Az egész Föld, mint egy hatalmas biológiai élőlény, egyre rosszabb állapotba kerül. A növények, állatok erről mit sem tehetnek, csak mi, emberek. Ezért ezt nekünk kell helyreállítanunk.
Ez a bizonyos tudományos és felhasználói körökben már bizonyított mikrobiológiai készítmény az öngyógyításon felül képes arra, hogy földjeink, vizeink és a teljes élővilág számára segítse a regenerálódást.
Az EM-BIO-ban megvan minden olyan faj, amely ehhez szükséges, hiszen minden eleme jelen van a természetben, csak az ott felborult egyensúlyt kell visszaállítani a megfelelő technológia alkalmazásával.
A további kutatásokon és technológiai fejlesztéseken kívül a célunk, hogy a világ bizonyos államainak példájából kiindulva, az oktatás különböző szintjein beépítsék az EM-technológiák népszerűsítési lehetőségeit és helyi alkalmazásait.
Brendus Ede Zsolt, a budapesti Corvinus Tudományegyetem Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskolájának doktorandushallgatója