2013. március 29., péntek

A természetvédelmi területeken levő erdők tulajdonosai kártérítést kapnak

2013.03.29. 
„Kártérítéseket fognak kapni azok a tulajdonosok, akik a nemzeti parkok, természetvédelmi területek, a folyók partján birtokolnak erdőket, vagy esetleg azoknak stratégiai szerepe van. Kártalanítani akarjuk ezeket a személyeket. Előbb azonban fel kell mérnünk, mennyire rúgna a kárpótlások összege, és hogyan tudnánk finanszírozni ezek kifizetését” – jelentette be Lucia Varga, a vizek és az erdők tárca nélküli minisztere pénteken, a Besztercén tartott sajtótájékoztatóján.
Lucia Varga elmondta, miután bemutatja a kormányban az új erdészeti törvény tervezetét, egy hónapos közvita következik, és ennek nyomán terjesztik majd a parlament elé a törvénytervezetet.
A tárca nélküli miniszter pénteken a Beszterce-Naszód megyei polgármesterekkel találkozott, akiknek bemutatta, milyen módosítások lesznek az új erdészeti törvényben. Több elöljáró arra volt kíváncsi, hogy az általuk vezetett polgármesteri hivatalok kártérítést kapnak-e azokért az erdőkért, amelyek a Radnai-havasok Nemzeti Park területén vannak.
A Radnai-havasok Nemzeti Park a legnagyobb természetvédelmi terület az országban. Területe 47 177 hektár, ennek 80 százaléka Beszterce-Naszód, 20 százaléka Máramaros megye területére esik.
A Nemzeti Park igazgatósága által végzett felmérés szerint a két megye azon 21 polgármesteri hivatala, amelyeknek birtokaik vannak a park területén, évente 8,3 millió lejes kártérítésre lennének jogosultak, mivel a törvény értelmében nem termelhetnek ki fát az illető erdőkben. nyugatijelen.com