2013. február 26., kedd

Baciu: Hazug a miniszter

2013. február 26.
Székely gazdák között a termelők elnöke

Vastapssal jutalmazták a málnási gazdatalálkozón Laurenţiu Baciu, a Romániai Agrártermelők Egyesületei Szövetsége elnökének kijelentését: a miniszter hazug! Az elnök, aki maga is agrártermelő, több szempontból is alátámasztotta kijelentését.
De előbb még rátett egy lapáttal: Ceauşescut a nemzetgazdaság aláásása vádjával lőtték agyon. Mikor következik Daniel Constantin? – kérdezte arra reagálva, hogy a tárcavezető nem kérte a szükségállapot bevezetését a tavaly nyári szárazság okozta hatalmas gazdasági veszteségek okán. Ezzel egymilliárd euró támogatástól estek el a gazdák – hangsúlyozta.
A választási kampányban sok ígéret elhangzott, a területalapú támogatás előlegének kifizetése is csak a kampány része volt. A pénzügyminisztériumból tudja: nincs egy vas sem a szubvenciók hátralékának kifizetésére, az elmaradt pénzeket több részletben, júniusig fogják kifizetni – hangoztatta. A gázolaj szubvenciója lénye­gében nem támogatás, hanem az elvett luxusadót adják vissza. Az új agráradózási szabályozással kapcsolatban kifejtette: ki vizsgálta meg, mennyire súlyos a helyzet? Ki gondolja azt, hogy a gazdák kéréseit meghallgatják? A rendelkezés kidolgozásánál nem a termelőkkel tárgyaltak, hanem „patkányokkal”, akik saját nyereségük érdekében feladják a közérdeket – mondta.
A történelem során bebizonyosodott, harc nélkül nem lehet jogokat kivívni. Ezért próbál a kormány minden erővel fellépni a gazdamegmozdulások ellen. A novemberi országos sztrájkon is olyan karhatalmi erőket vetett be, mintha a harmadik világháború lenne kitörőben. A színfalak mögött pedig a gazdák egységének megtörésén dolgoztak – tárta fel a kulisszatitkokat.
Szavaihoz Ötvös Mózes hozzáfűzte: sokan mondják, hogy érdekvédelmi harc nélkül is lennének szubvenciók, de mindenkinek kell tudnia: összefogás, közös fellépés nélkül nincs előrelépés! (Bokor)