2013. január 21., hétfő

Végre van víz a Balatonban

BuL Forrás: MTI, MNO 2013. január 21.,
A csapadékos időjárás hatására végre elindult a Balaton vízszintjének intenzív emelkedése: az elmúlt három hét alatt összesen tíz centiméterrel nőtt a tó vízszintje.
A hirtelen olvadás miatt nagyjából 60 millió köbméter víz érkezett a tóba, amely a Velencei-tó másfélszeres víztömegének felel meg. Csak a januári hónapban 9 centiméterrel nőtt a vízszint, a vízállás jelenleg 57 centiméter, amely az ilyenkor szokásos szabályozási szinttől még mindig elmarad 10-12 centiméterrel. Jó esély van arra, hogy a május végéig tartó feltöltődési időszak végére a Balaton visszatér a vízügy által normálnak tartott szabályozási sávjába, 70-90 centiméter közé. Egy átlagos évben télen a Balaton vízszintje 30-35 centimétert emelkedik.
Ismert, több mint tíz éve kifogástalan a Balaton vízminősége, ezért a vízszintproblémákkalösszefüggésbe hozott minőséggel kapcsolatos híreszteléseket a vízügy képtelenségnek tartja. A tó vízmélységével a strandoknak és a kikötőknek volt gondjuk a nyáron, ezeket a mesterségesen telepített létesítményeket a tulajdonosnak karban kell tartaniuk. A vízügy szerint az évközi vízszintingadozás a Balatonon 40 centiméterre „lett beszorítva”, miközben a természetes ennél jóval több, 70-80 centiméter lenne. Példaként a Bodeni- és a Genfi-tavat említette, amelyek esetében a szakemberek több mint másfél méteres vízszintkülönbséggel számolnak az évszakok között. A strandokat és a kikötőket ott ennek megfelelően alakították ki.
Figyelni kell, hogy ne legyen túl alacsony
Balatoni vízügyi szakemberek egymás között azzal is számolnak, hogy nem túl hosszú távon akár egy számjegyű vagy negatív is lehet a balatoni vízszint. Utóbbira közel száz éve volt példa.
Októberben a Balaton vízhelyzete miatt válságtanácskozást tartottak a tóparti önkormányzati vezetők, Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig a Lánchíd Rádiónak mondta el, szerinte mi lenne a megoldás.