
A benti kertészkedésre a legjobb választás a fűszernövények, amelyek látványukkal és illatukkal már önmagukba hordozzák a nyár hangulatát.
A fűszernövény palántákat, ma már minden kertészeti áruházban vagy nagyobb bevásárló központban beszerezhetjük.

Az ültetéshez vásároljunk agyagcserepet, amely kevésbé melegszik át, és elkerüljük a pangó víz kialakulását, valamint a gyökerek is jobban szellőznek. Az agyagedények és cserepek, ma már nagy választékban és formában megvásárolhatók, így nem csak hasznosak, de szépek is lehetnek ezek az ültető edények.

Fűszernövény palánta szinte egész évben kapható, így akár januárban is elkezdhetjük beszerezni őket, de aki szeretne saját termesztésű fűszernövényt otthonába, az magról is szaporíthatja őket.
A magokat szórjuk el egy cserép virágföldbe, majd takarjuk le egy üveglappal, hogy állandó párás körülményt biztosítsunk a csírázáshoz. Ezután tegyük a cserepet és meleg, és világos helyre.
Fontos hogy mielőtt nekilátunk a fűszernövény termesztésnek a konyhaablakban, ismerjük meg az adott növény hőmérséklet, víz és fényigényét.
Vannak könnyen termeszthető fűszernövények, ilyen pl. a bazsalikom, a rozmaring, a metélőhagyma, a petrezselyem, és a rozmaring, ezekkel kezdő kertészek is könnyedén boldogulnak. Rövid ideig élnek meg cserpépben: kapor, tárkony, turbolya, a lestyán, az oregánó, a kakukkfű, és a zsálya.
Amint beköszönt a tavasz a szabadban, ültessük ki a fűszernövényeket, amikor a fagyok már elmúlnak, vagy cserepestől helyezzük ki őket a teraszra, erkélyre.